Lideri EU će na samitu podržati ubrzani prijem Zapadnog Balkana

Lideri država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu i potvrditi posvećenost proširenja ka regionu.

Evropski predsjednici i premijeri će na samitu, koji će biti održan 29. i 30. juna, zaključcima podsjetiti na deklaraciju sa Solunskog samita, kada je prije 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona.

“Evropski savjet ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i svoju podršku ubrzanju pristupnog procesa”, stoji u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid. Ove zaključke će lideri usvojiti na kraju samita.

Da će se raspravljati i o regionu, to je potvrdio i predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel u pozivnici koju je uputio liderima za okupljanje u četvrtak i petak.

U okviru rasprave o prilikama u region, premijeri i predsjednici 27 država članica EU će se posebno pozabaviti tenzijama između Srbije i Kosova.

S tim u vezi očekuje se da oni osude nasilne incidente na sjeveru Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna 2023.

RSE

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment