Ljubljana ovacijama pozdravila crnogorsku predstavu “Bez portfelja”

Slovenačka publika višeminutnim ovacijama pozdravila je izvođenje predstave Gradskog pozorišta iz Podgorice, “Bez portfelja”, reditelja Branislava Mićunovića koja je izvedena u Ljubljani u okviru festivala Ruta grupa Triglav.

Projekat Gradskog pozorišta do posljednjeg mjesta napunio salu Mestnog gledališča

Kako su saopštili iz podgoričkog teatra, predstava je do posljednjeg mjesta napunila salu Mestnog gledališča, a u izvođenju su uživali mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Ljubljane.

Stolica više, kako navode, tražila se I tokom okruglog stola na kojem su govorili glumci, reditelj i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica koji je i autor teksta komada.

Foto: Gradsko pozorište Podgorica

“Ovdje govorimo o regionalnoj dijagnozi društva, sa jedne a sa druge to je i krik i vapaj ne bi li se napravio iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, ali je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo naše. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen. Sa druge strane ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili taj put”, rekao je Koprivica.

Foto: Gradsko pozorište Podgorica

Umjetnički direktor Dušan Kovačević apostrofirao je važnost regionalnog igranja predstava i umjetničkog povezivanja.

“Važno je da igramo na drugim scenama, pozorištima, pred drugom publikom. Ponosni smo na našu rutu koja nam omogućava kulturnu razmjenu eminentnih regionalnih pozorišta. Važno je igrati i predstavekoje nose univerzalnu priču”, poručio je Kovačević.

Glumica Dubravka Drakić zahvalila je Slovencima što su u velikom broju ostali da razgovaraju sa njima nakon predstave.

“Vaša publika je divna. Kao što ste i vidjeli, dok ne budemo zajednički vjerovali u nešto što jeste demokratija, stvarna promjena u našim malim plemenskim društvima neće biti moguća”, kazala je Drakić.

Foto: Gradsko pozorište Podgorica

Sljedeći festival RUTA GRUPAA TRIGLAV zakazan je u Podgorici sredinom aprila mjeseca.

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment