Marković: Niko ne može uticati na rad Državnog tužilaštva

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković poručio je danas da niko ne može uticati na rad tužilaštva.
“Naša vizija je da u narednom periodu uspostavimo moderno, savremeno, evropsko Državno tužilaštvo, zasnovano na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava, koje će biti efikasno, djelotvorno i odgovorno. Sve su ovo segmenti koje Državno tužilaštvo mora da ističe i gradi tako da i samo društvo to prepoznaje”, kazao je Marković tokom predavanja na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na temu “Uloga Tužilaštva na evropskom putu Crne Gore – izazovi i perspektive”.
U okviru predavanja, vrhovni državni tužilac ocijenio je da Tužilaštvo kroz percepciju samostalnosti i nezavisnosti, daje percepciju pravde u crnogorskom društvu.
“U tom pravcu želim da se borim da crnogorsko društvo i crnogorske građanke i građane zapravo vide Državno tužilaštvo na taj način. To zavisi od nas prevashodno, od svakog pojedinog tužioca i nas kao institucije, ali to zavisi i od drugih činilaca društva koji imaju i političke moći, koje imaju ingerencije u našem društvu i koje moraju postaviti svoj odnos prema državnotužilačkoj organizaciji na način da se ne ugrožava njena samostalnost”, ocijenio je Marković.
On je dodao da se to odnosi, kako na pohvale koje mogu imati percepciju kod građana da izrvršna ili zakonodavna vlast ili bilo koji drugi društveni subjekti imaju udjela u rezultatima državnotuzilačke organizacije, kada je riječ o konkretnim predmetima, tako i na slučajeve kada imamo određene pritiske na rad tužilacke organizacije i, postupajuće tužioce u pojedinim predmetima.
“Da ne bi bilo zabune, bilo kakve reakcije na rad državnog tužilaštva neće uticati na način na koji ćemo mi postupati i neće učiniti da državotuzilačka organizacija postupa drugačije nego samo u skladu sa zakonom i Ustavom”, poručio je Marković.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment