Međunarodni sud u Hagu traži nalog za hapšenje Netanjahua i lidera Hamasa zbog ratnih zločina

Međunarodni krivični sud u Hagu traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i najviših lidera Hamasa zbog ratnih zločina, objavio je BBC.

Kako je saopštio tužilac Međunarodnog krivičnog suda, na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala njegova kancelarija, on ima razumne osnove da vjeruje da je Jahja Sinvar (šef Islamskog pokreta otpora „Hamas“ u Pojasu Gaze), Mohamed Diab Ibrahim AL-Masri, poznatijeg kao Deif (glavni komandant vojnog krila Hamasa, poznatog kao Brigade Al-Kasam) i Ismail Hanije (šef političkog biroa Hamasa) snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji Izrael i Države Palestina (u pojasu Gaze) od 7. oktobra 2023. godine.

Kao zločini su navedeni:

Istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti

Ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao ratni zločin

Uzimanje talaca kao ratni zločin

Silovanje i druga djela seksualnog nasilja kao zločini protiv čovječnosti, kao i ratni zločini u kontekstu zatočeništva;

Mučenje kao zločin protiv čovječnosti, a takođe i kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;

Druga nehumana djela kao zločin protiv čovječnosti, u kontekstu zatočeništva;

Okrutno postupanje kao ratni zločin, u kontekstu zatočeništva;

Povreda ličnog dostojanstva kao ratni zločin, u kontekstu zarobljeništva.

„Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovečnosti za koje se terete bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada Hamasa i drugih naoružanih grupa na civilno stanovništvo Izraela . Neki od ovih zločina, po našoj procjeni, traju i danas“, navodi se u njegovoj izjavi.

Kancelarija dalje tvrdida postoje razumni razlozi da se vjeruje da su Sinvar, Deif i Hanijer krivično odgovorni za ubistvo stotina izraelskih civila u napadima koje su izvršili pripadnici Hamasa (posebno njegovo vojno krilo, Brigade al-Kasam) i druge naoružane grupe 7. oktobra 2023. i uzimanje najmanje 245 talaca.

„Kao dio naših istraga, moja kancelarija je intervjuisala žrtve i preživjele, uključujući bivše taoce i očevice sa šest glavnih lokacija napada… Istraga se takođe oslanja na dokaze kao što su CCTV snimci, autentični audio, foto i video materijal, izjave pripadnika Hamasa, uključujući i navodne počinioce i dokaze vještaka“, rekao je tužilac Kan.

Odgovornost Netanjahua i Galanta

Na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala Kancelarija, Kan kaže da ima razumne osnove da vjeruje da Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, i Joav Galant, ministar odbrane Izraela, snose krivičnu odgovornost za sljedeće ratne zločine i zločine protiv čovječanstva počinjeno na teritoriji Države Palestine (u pojasu Gaze) od najprije 8. oktobra 2023:

Izgladnjivanje civila kao način ratovanja, kao ratni zločin

Namjerno nanošenje velike patnje ili teške tjelesne ili zdravstvene povrede ili okrutno postupanje kao ratni zločin

Namjerno lišavanje života suprotno ili ubistvo kao ratni zločin

Namjerno usmjeravanje napada na civilno stanovništvo kao ratni zločin

Istrebljenje i/ili ubistvo, uključujući u kontekstu smrti uzrokovanih glađu, kao zločin protiv čovječnosti;

Progon kao zločin protiv čovječnosti;

Druga nehumana djela kao zločini protiv čovječnosti

„Moja kancelarija tvrdi da su ratni zločini koji se navode u ovim prijavama počinjeni u kontekstu međunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Palestine i nemeđunarodnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa (zajedno sa drugim palestinskim oružanim grupama) koji se odvija paralelno. Tvrdimo da su zločini protiv čovječnosti za koje se terete počinjeni kao dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada na palestinsko civilno stanovništvo u skladu sa državnom politikom. Ovi zločini, po našoj procjeni, traju do danas“, rekao je on.

Njegova kancelarija, navodi se dalje, tvrdi da dokazi koje su prikupili, uključujući intervjue sa preživjelima i očevicima, provjeren video, foto i audio materijal, satelitski snimci i izjave grupe navodnih počinilaca, pokazuju da je Izrael namjerno i sistematski lišio civilno stanovništvo u svim djelovima Gaza objekata neophodnih za ljudski opstanak.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment