Meta deaktivirala mrežu lažnih profila u Srbiji povezanih s Vučićevom strankom

Kompanija Meta deaktivirala je lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji koji su korišteni kako bi diskreditovali opoziciju  i objavljivali informacije “drage” vladajućima, objavio je portal jursit.org.

Ti računi funkcionisali su nezavisno jedan od drugog u svakoj zemlji, a njihov sadržaj dopirao je do stotina hiljada ljudi, prije nego je suspendovan nakon interne istrage.

Svaki je djelovao preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme poput Fejsbuka, Istagrama.

Na Kubi su lažni nalozi, sa slikama profila koje je generisala vještačka inteligencija, pokretali stranice i grupe na Fejsbuku  i objavljivali sadržaj na nizu platformi, uključujući mimove o predstavnicima opozicije i kritičare vlasti, nazivajući ih  “crvima“, pogrdnim izrazom koji vlada koristi za disidente.

Slična mreža u Srbiji povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke (SNS)  predsjednika Aleksandra Vučića takođe je koristila lažne naloge i koordinisane objave.

“Oni su ciljali publiku na Fejsbuku, Instagramu, Tviteru i YouTubeu, te lokalne medije, kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci”, navodi u saopštenju Meta.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment