Mihailo: Daće bog da se beogradska patrijaršija povuče s kanonske teritorije Crnogorske crkve

„Uzdizanjem svetoga Save srpskoga na tron pastironačelnika jedne hrišćanske crkve, kako ga ovih dana na svetosavskim akademijama tumače čelnici svetosavske crkve, izazivaju sablazan kod hrišćana“, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Kako dodaje, zaboravili su da je naš pastironačelnik Isus Hirstos koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i ovalpotio se od Duha svetoga i Marije djeve i postao čovjek; koji je raspet za vrijeme Pontija Pilata, i stradao i bio pogreben; koji je vaskrsao treći dan po pismu; koji se vazneo na nebesa i śedi s desne strane oca i koji će doći sa slavom da sudi živima i mrtvima, njegovom carstvu neće biti kraja.

„Zaboravili su i na pismo Savinoga nadležnoga arhijereja, Homatijana, koji mu je, nakon što se Sava nekanonski proglasio arhiepiskopom srpskim, napisao da se protivno kanonima zaodjenuo arhijerejskim dostojanstvom i ugrozio tuđu oblast. Pa nastavlja: “I zaboravio si se, učinivši sebe, kako izgleda, iz bezumlja odgovornim za prestup protiv odredaba božanskih kanona, i bez potrebe poremtivši, ili, bolje rečeno, pobrkavši granice dobro ustanovljene od otaca”, poručio je on.

Prema tome, kako kaže, po psalmopjevcu, ti si se obukao u njihovu kletvu kao u haljinu”. A onda ga mudro savjetuje: “Da ne propovijedaš tamo đe je Hristos poznat, kako ne bi zidao na tuđemu temelju, nego, kao što je pisano, da vide oni kojima on nije objavljen i shvate oni koji nijesu čuli o njemu”. 

“Njegov nasljednik, čelnik cetinjske filijale beogradske patrijaršije, ne samo da i on gradi i propovijeda u Crnoj Gori, koja je pod duhovnim kompetencijama Crnogorske crkve, upravo u zemlji đe je Hristos bio poznat još od antičkih vremena, nego i uprkos amanetu Svetoga Petra cetinjskoga, da vladika crnogorski može biti samo rodni Crnogorac, što on nije, śedi na njegovoj stolici. Svaka je sila za vremena, pa i ona koja je isukala mač na Crnu Goru 1918. godine, u čijoj se dužini protegla beogradska patrijaršija. Daće bog da se mač uvuče u korice a beogradska patrijaršija povuče s kanonske teritorije Crnogorske crkve”, zaključio je u saopštenju mitropolit CPC Mihailo.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment