Mitropolit na Cetinju prisvojio limuzinu, ošamario gradonačelnika, pa dobio udarac u trbuh (1926)

Priredio: Vladimir Jovanović

Gavrilo Dožić (u sredini na slici gore), negdašnji mitropolit pećki Crnogorske pravoslavne crkve, krivokletnik i konvertit, učesnik izdajničke „podgoričke skupštine” — prvi u istoriji arhijerej koji je na katedru cetinjsku postavljen iz Beograda, tj. prvi od šestorice dosadašnjih crnogorsko-primorskih mitropolta — akter je 1926. tučnjave s Tomom Miloševićem, gradonačelnikom Cetinja.

Upravo Milošević i srpski okupacioni general Dragutin Milutinović su 1921. intronizovali Dožića u Cetinjski manastir. Održao je tom prilikom Milošević i službenu beśedu, nazdravljajući Dožiću.

30.05.2020. 07:09

Pet godina docnije, mitropolit i gradonačelnik su se pobili u svojstvu članova bivšeg odbora „Njegoševe proslave”, tačnije odobra za doček Aleksandra Karađorđevića — koji je, nakon što je izvršen njegov nalog da na Lovćenu sruše do temelja Njegoševu crkvu Svetoga Petra Cetinjskoga, sazidao i otvorio svoju kapelu.

O fizičkome obračunu na Cetinju, koji se odigrao 22. februara 1926, najširu javnost je izvijestio dnevni list „Vreme” iz Beograda, nezvanično glasilo Radikalne stranke Nikole Pašića. Za početak, navodim cjelokupan izvještaj „Tuča između cetinjskog mitropolita i predsednika opštine” (VI, br. 1503, str. 5)…

 —–

Cetinje. 23. februara. — Sinoć se dogodila jedna veoma interesantna tuča u Cetinju, koja je izazvala pravu senzaciju u celoj varoši i postala predmet žive diskusije u svima krugovima.

Tuča se dogodila u salonu velikog župana Zetske oblasti g. Milovana Džakovića.

Bila je sednica bivšeg glavnog odbora Njegoševe proslave i među ostalim viđenijim cetinjskim građanima bili su prisutni: g. g. mitropolit crnogorsko-primorski dr. Gavrilo Dožić, veliki župan Zetske oblasti g. Džaković, vojvoda Božo Petrović i predsednik opštine cetinjske g. Tomo Milošević.

Na sednici se diskutovalo o nepravilnom radu prilikom dočeka Nj. V. Kralja u Crnoj Gori, a najviše se izrodila svađa zbog toga, što je bilo nepravilno odabirano građanstvo koje je prisustvovalo gala ručku uz Kraljevu trpezu.

G. Milošević žučno je napao velikog župana zašto nije pozvao nijednog člana opštinskoga odbora, nijednog predstavnika humanih i kulturnih ustanova, kao i zbog toga, što je nepravilno postupao prilikom predlaganja za ordene, a najviše zbog toga što je župan izbacio neka lica koja su bila predviđena od odbora da sede uz Kraljevu trpezu.

Sinoć je rešeno, da se prodadu putem javne licitacije sve stvari kupljene za poslugu prilikom proslave, među kojima se nalazi i jedan LUKSUZNI AUTOMOBIL KOJI JE MITROPOLIT PRISVOJIO, polažući na njega pravo kao vladika i držeći ga kao uspomenu na Njegoševu proslavu.

Došlo je do žučne diskusije i svađe između mitropolita i predsednika opštine g. Miloševića.

Vladika je rekao predsedniku:

— Muč, ti si lažov.

— I ti viši, odvratio je predsednik.

— Ti si ciganin, veli vladika.

— Ti si viši.

Nastalo je vređanje i vladika je ustao i OPALIO ŠAMAR PREDSEDNIKU.

Predsednik je jurnuo na vladiku i ne mogavši ga dohvatiti pesnicom UDARIO NOGOM VLADIKU U TRBUH, na šta se vladika spotakao i posrnuo.

Pod komandom župana, nekoliko policajaca jurnuli su na predsednika da ga izbace napolje, ali ga je uzeo u zaštitu vojvoda Božo Petrović.

Pošto su se malo stišali, rešili su da nikom ne pričaju o događaju, jer je predsednik izjavio da ne traži satisfakciju.

Ali, čim su izašli iz županije, cela varoš je znala za događaj, a danas se pronose glasovi da će vladika tužiti predsednika sudu.

(Nastavlja se)

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment