Monstruozni konstrukt –Srpska Pravoslavna Crkva

ekskluzivno za VOMINFO Bojan Jovanović, autor knjige “Ispovest kako smo ubili Boga”

SPC, fenomen razočarenja, Crkva koja nikad nije postala do kraja Hristova već prizemna ljudska- klerikalna organizacija

Ako Crkva ne blista Hristom, nije Hristova, nego parazitska klerikalna organizacija.

Ako država ne blista pravdom, nije država, nego banda razbojnička.

Koliko možemo videti u Srbiji je srećno  sklopljen sporazum izmedju bande razbojničke i parazitske klerikalne organizacije

Sporazum s državom, koji i dan danas predstavlja živu teološku kontroverzu, odvukao je SPC  na stranputice svetovnog potvrdjivanja i dokazivanja, a rezultat je istorija krcata loših i neretko skandaloznih sporazuma od kojih se naš današnji verski i duhovni senzibilitet gnuša, jer smo upoznali veličinu ne povredivoga ljudskog dostojanstva koje svoj koren ima u slici Božjoj i obnovljenoj slici Božjoj u Isusu Hristu, ali je to poznavanje uveliko došlo od čovekove borbe za oslobodjenjem od crkveno-državnoga ropstvenog sporazuma.

Ukazivanjem ne presudjujemo  SPC brljtinama i zločinima, nego smo posvećeni dijalogu iz koga bi trebali da se učimo  da se ne ponavljaju iste greške. Javnost, naročito ona koja sebe naziva pravoslavnom, treba što više da se oglašava trezveno kritički i argumentovano da bi se i samoj SPC  pomoglo da se u jednom trenutku razdvoji izopačeno bolesno tkivo od zdravog.

Sad smo tu  gde jesmo, naime da Crkva koja se naziva Hristova koja za sebe  ispoveda da je sveta, jer je od Hrista, pa reč svetost koristi bez obzira na jedinoga Svetog, nego i u odnosu na svoje zemaljske strukture i položaje, dakle da Ona nije u stanju raskrinkati zastrašujuće  zlo u sebi i medju svojima, nego poput Sotone smišlja razne smicalice kako zlo prećutati, zataškati  i dalje napastovati slabe I ne zaštićene.

 Crkveno činovništvo  SPC  u velikoj meri ne dokazuje svetost, jer ne blista Hristom u mislima, osećajima, rečima, delima i celim životom. Jasno se nazire koliko je pred SPC  teološkoga rada da sve te stvari temeljno  pretresu i nazovu pravim imenom.

 SPC je  zarobljena  u jednom jeziku koji podržava jednu crkvenu rutinu koja često nije uskladjena s Evandjeljem.

Zato se SPC često poštapa i skriva iza iskrivljenih istorijskih ne istina poput svetosavlja čime negira da je Crkva sveta samo od Hrista i ne može primati svetost od ljudi, ma kako se oni zvali i ma što u životu učinili.

Šokantni I poražavajući postupci crkvenih činovnika doveli su do toga da je SPC označena kao lokalni razbojnik koga treba oplesti kao vola u kupusu.

No bez obzira  na sve nedaće kroz koje će SPC uskoro proći, sasvim zasluženo, iz toga će se izroditi pre svega lepa misao I poruka o dostojanstvu I pravima malenih medju nama kao I  naravno ako nekome još bude I trebala, reformisana verska organizacija SPC, kojoj će Hristovo Carstvo biti na prvom mestu.

https://www.mdinainternational.org/

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment