Mrvaljević: Bratskim zagrljajem SNP i URA do kraja u prljavom poslu izbora direktora Policijske akademije

Nije se moglo ništa drugo ni očekivati od ove družine za koje su zakonitost, red i napredak odavno već zaboravljeni u vreći ličnih i partijskih interesa, a naša je sumorna stvarnost njihovo ogledalo.

izvor: Analitika

piše: Nebojša Mrvaljević

Neće im produžetak naše kolektivne agonije pomoći da prikriju tragove svojih nepočinstava za koja im je Policijska akademija služila kao poligon. Pa su na tom poligonu vježbali kako da napune privatne džepove štiteći Crnogorsku kritičnu infrastrukturu, kako da selekcijom i prijemom kandidata ojačaju svoje trošno biračko tijelo, kako da nepotizmom zadovolje svoju rodbinu postavljanjem nezaposlenog lica i njegovim lažnim predstavljanjem, za predsjednika Upravnog odbora, kako da izvršiocima omoguće po svaku cijenu i nepoštovanjem procedura i zakona da i dalje budu na usluzi.

Izborom Vladimira Stanišića za direktora Akademije ova je družina označila cilj na kraju svog blatnjavog puta.

U svojoj bahatosti nije bitno da li je konkurs objavljen u skladu sa zakonom pa se umjesto zakonskih 15 on može objaviti i sedam dana pa i po cijenu krivične odgovornosti. Odredbe člana 153h Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju kojim se propisuje obaveza izjašnjavanja Nastavničkog vijeća ustanove o prijavljenim kandidatima ne važe za Akademiju i nastavnici sa Akademije nemaju pravo da kažu svoje mišljenje, možda zbog bojazni da ono neće biti u skladu sa očekivanim ishodom. Neko se ozbiljno poigrao sa zakonskom procedurom i poštovanjem ovog člana. Mogao je ministar Vojinović da zbog potrebe hitnosti zaboravi na svoju zakonsku obavezu i ne uputi zahtjev Akademiji tražeći da se Nastavničko vijeće izjasni o kandidatima koji su se javili na konkursu i ispunili uslove ili je pak naš novi direktor Stanišić dao sebi za pravo da takvu sitnicu zanemari i prikrije zahtjev upućen od strane ministra i ne sazivanjem sjednice Nastavničkog vijeća sebi prokrči put do konačnog uspjeha. U svakom slučaju neko se od njih dvojice grubo poigrao sa zakonskim obavezama što će u konačnom biti predmet istrage tužilaštva.

Ima tužilaštvo pune ruke posla na Akademiji, a bogami i kod ministra Vojinovića koji bi trebalo da objasni pored mnogo drugih stvari i kako je imenovao Stanišića za direktora i ako je znao i bio obaviješten pismenim putem da je Stanišić svojim postupanjem kao VD direktor stekao uslove za razrješenje imenovanjem nastavnika Pavla Vratnice nastavnika fizičke kulture za koordinatora nastavnika Policijskog prava, koji će budućim policajcima tumačiti pravne norme i postupke, o čemu postoji izvještaj prosvjetnog inspektora (u prilogu).

Ne bi bilo na odmet da konačno tužilaštvo zakuca na vrata i inspekcijama koje u kontekstu situacije i realizacije nezakonitog konkursa nijesu u stanju da izvrše nadzor i ustanove nepravilnosti još od 12-tog decembra vjerovatno čekajući da se pokrene upravni postupak da bi potom mogli da se proglase nenadležnima, a na taj način pokazujući koliko živimo u korumpiranom sistemu bez sistema.

Imenovanjem Stanišića se potvrđuje da hajka i progon dijela zaposlenih na Akademiji uz grubo kršenje njihovih radnih i ljudskih prava, u stvari organizovana akcija za koju Stanišić ima podršku svojih pretpostavljenih, Vojinovića i Adžića iz sjenke, koji bi da zatvore usta i oči onih koji vide i govore, da atmosferom straha i prinude pokriju svoju blatnu kaljugu u kojoj svoju dostojnost brane nedostojnim osamnaestogodišnjacima.

Nevladino udruženje Forum slobodnih građana „Luča“ je do sada već podnijelo četiri krivične prijave u odnosu na bezakonje sprovedeno na Policijskoj akademiji. Na žalost, njima je obuhvaćen samo dio postupaka u odnosu na okolnosti i činjenice za koje imamo saznanja, a koje će biti predmet našeg djelovanja u budućnosti.

Autor je izvršni direktor Foruma građana Luča

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment