N. Adžić: Mandića diskvalifikuje i krivični postupak koji se protiv njega vodi

“Aktivni krivični sudski postupak za, kako je kolokvijalno nazvan, pokušaj državnog udara 2016. godine za gospodina Andriju Mandića još više je zakonski sporan za njegovu kandidaturu na izborima za predsjednika Crne Gore. A DIK mu već potvrdila kandidaturu ne baveći se tim suštinskim pitanjem”, kazao je istoričar Novak Adžić, dodajući da Mandić ne može biti kandidat i da nije nepravosnažno osuđen na pet godina, iako je ta prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje- 

“Evo mu MUP (konačno se sjetili) pokreće upravni postupak za situaciju oko dvostrukog držaljanstva. Jer ako, a po svemu sudeći je tako, pored crnogorskog ima i srpsko državljanstvo, to ga čini nepodobnim zakonski da može biti verifikovan od DIK-a kao predsjednički kandidat. A to se desilo”, navodi Adžić za Portal Analitika.

On ocjenjuje da prvostepena presuda i osuda lidera NSD Andrije Mandića na pet godina kazne zatvora i poništenje presude i nalaganje ponovnog suđenja u konkretnom slučaju za državni udar –  treba pravno da bude – eliminatorni faktor. 

“Odnosno ne bi trebalo da mu može biti potvrđena kandidatura na izborima za predsjednika Crne Gore. Makar je tako zakonski. I trebalo je tako da bude, ali to izgleda niko od relevantnih faktora ne pominje više u javnosti, ni u institucijama u ovoj zemlji koja je sve manje pravna država i država vladavine prava. Nevjerovatno što se sve dešava i što prolazi u ovoj zemlji! Dokle je granica urušavanja pravnog sistema i u slučaju Mandićeve kandidature?”, pita se Aždžić 

I zbog toga, ako se protiv njega za ovo djelo (a znamo za koje) vodi krivični postupak (a vodi), to ga čini nepodobnim za obavljanje dužnosti na koju pretenduje na budućim izborima. I zakonski ga i ustavno diskvalifikuje, zaključuje Adžić. 

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment