Narod na izborima poručio – Abazović ne može biti dio buduće Vlade: Sprema li Bečić osvetu pokretu URA?

Spajić sebe ne vidi ni u blizini GP URA, a posebno Dritana Abazovića nakon pakovanja ”afere Do Kvon”, pa se sve više spekuliše o tome da će Demokrate graditi sebi poziciju i da se neće mnogo boriti za svoje saborce sa liste. Ukoliko saberemo postojeće mandate, Evropi sad sa 24 do magične cifre od 41 mandat nedostaje 17. Upravo toliko imaju sve partije manjina – deset mandata (BS, AA, AF, HGI) i Demokrate sedam.

Vanredni parlamentarni izbori koji su održani u nedjelju nijesu dali izvjesan odgovor na pitanje – kada će biti riješena politička kriza u koju je Crna Gora skliznula nakon ”oslobođenja” 30. avgusta 2020. godine. Prirodni saveznici nemaju dovoljno za potrebnu većinu od 41 poslanika, tako da će za formiranje Vlade biti neophodan određeni iskorak i naravno – pozamašna doza trulih kompromisa.

Ipak, narod je u nedjelju poslao jednu nedvosmisleno jasnu poruku – tehnički premijer Dritan Abazović i njegovi ministri iz URA i SNP nemaju podršku niti politički realnu osnovu da budu dio Vlade. 

Abazović je nastupio u koaliciji ”Hrabro se broji” i njegova partija imaće četiri mandata, dok će SNP biti zastupljen sa dva. Da URA nije nastupila u koaliciji sa Demokratama, vjerovatno bi doživjela sudbinu SDP-a i ne bi ni prešla cenzus.

Građani poslali jasnu poruku – ova Vlada mora da ide što prije

Dakle, kompletna aktuelna Vlada koja kontroliše svaki segment države, na izborima je dobila šest mandata! Što se tiče rezultata URA-e – to je daleko najgori rezultat jedne partije koja je dala premijera u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

Birači ”pročitali” Abazovića i Bečića

URA je 30. avgusta 2020. godine dobila četiri mandata (jedan pripada CIVIS), ali samostalno osvojila više od 20.000 glasova, dok je sada u koaliciji sa Demokratama ukupno osvojeno oko 38.000 glasova. Demokrate su recimo 2020. godine na izborima imali više od 51.000 glasova. To znači da su Demokrate i URA sa skoro 74 hiljade za svega tri godine u kojima su njihovi kadrovi vladali stigli na 38.000. Ono što je jasno jeste da će trend pada biti nastavljen, ukoliko se nešto ne promijeni. A za promjene teško da ima mjesta.

Narod je očito kaznio savez Abazovića i lidera Demokrata Alekse Bečića, koji su do samo prije godinu jedni drugima upućivali najgnusnije uvrede nakon što je URA smijenila predsjednika Demokrata sa mjesta prvog čovjeka Skupštine.

Biračima su i dalje u sjećanju ogavna saopštenja URA o Bečiću i navodnom postojanju nekakvog “kompromitujućeg snimka” koji je nastao u Beogradu, a bilo je i pitanja iz URA zašto njihov sadašnji koalicioni partner “zanimljivo” ne pominje “škaljarski klan”? Demokrate nijesu odgovorile za klan, ali su zato organizovali proteste protiv Abazovića jer je izabrao DPS kao podršku za njegovu Vladu. Naravno, Bečić i ortak Boris Bogdanović su u skladu sa svojim stupidnim propagandnim idejama čak i na protestima Abazovića predstavljali kao Iznoguda.

Koliko je sve bizarno potvrđuje i činjenica da su za potrebe promotivnih spotova za posljednju izbornu kampanju korišćeni kadrovi sa tih više nego smiješnih protesta.

https://youtube.com/watch?v=kf-gKnPB5go%3Ffeature%3Doembed

Abazović nije ostajao dužan partiji Alekse Bečića pa ih je tako opanjkavao i pljuvao u javnim nastupima kad god je imao priliku. A prilika je bilo, o čemu svjedoče snimci koje ovom pirlikom možete pogledati.

https://youtube.com/watch?v=–Xb0EoRMu8%3Ffeature%3Doembed

Postizborni period

Demokrate i URA su već i prije ovoga sarađivali, bilo je to za lokalne izbore 2018. godine, ali je ta saradnja nedugo nakon toga prekinuta, nakon čega su uslijedila prepucavanja i pljuvačine. Čini se da se taj šablon ponavlja opet. Nakon što su iz Pokreta Evropa sad poručili da neće sarađivati sa URA-om, postoji realna mogućnost da ljubav između Abazovića i Bečića ponovo preraste u otvoreni sukob.  

Demokrate sa sedam poslaničkih mandata predstavljaju sebe kao partiju koja je bliska Evropi sad, a pojedina saopštenja i nastupi Bečića su i degutantno ”uvlakačka” jer očigledno sebe vidi kao partnera progresivnom populističkom pokretu lidera Milojka Spajića.

Sa druge strane, Spajić sebe ne vidi ni u blizini GP URA, a posebno Dritana Abazovića nakon pakovanja ”afere Do Kvon”, pa se sve više spekuliše o tome da će Demokrate graditi sebi poziciju, i da se neće mnogo boriti za svoje saborce sa liste. Ukoliko saberemo postojeće mandate, Evropi sad sa 24 do magične cifre od 41 mandat nedostaje 17. Upravo toliko imaju sve partije manjina – deset mandata (BS, AA, AF, HGI) i Demokrate sedam.

Evropa sad neće sa URA-om

Stabilnost upitna

Međutim, otvara se pitanje koliko bi takva Vlada uopšte bila stabilna, jer taj odnos 41:40 ne ukazuje na dugo trajanje Vlade. A da Demokrate već zaboravljaju pokret URA potvrđuje izjava funkcioner Borisa Bogdanovića koji je nedavno saopštio da “Demokratska Crna Gora ima kontinuiranu komunikaciju sa kolegama iz Pokreta Evropa sad (PES), kako prije, tako i nakon izbora”.

”A odnosi dvije partije su politički dobri”, riječi su Bogdanovića za TV Vijesti.

Na pitanje da li će Demokrate u pregovorima nastupati zajedno sa URA ili odvojeno, Bogdanović je odgovorio uopšteno, ali nikako zaštitnički prema svojim partnerima.

”Uvijek pozivamo na inkluzivnost, dogovor i konsenzus. Jer je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada. Sačekaćemo konačan stav Evrope sad a onda se s tim u vezi izjasniti nakon odluke organa partije”, dodao je Bogdanović.

Boris Bogdanović: Da li je nagovijestio otklon od URA-e?

Demokrate i URA – ”ko koga zajebe”

Odnos Demokrata i URA trebalo bi posmatrati u kontekstu – koliko je ko koga puta izigrao. U tom “nadmudrivanju” može se reći da je Abazović bio vještiji od Bečića i da u izigravanju vodi 2:1.

Prvi put je ”preveslao” Demokrate kada su njegovi poslanici glasali za smjenu Bečića i drugi put sada kada ga je uvukao u koaliciju ”Hrabro se broji” da bi se spasio od nestanka sa političke scene. Prvo što je svima bilo jasno, a rezultat potvrdio, je da bi se URA borila za cenzus da nije ušla u koaliciju sa Demokratama. A nakon što je Abazović sa njima ušao na listu počeo je neviđeni rat sa Milojkom Spajićem otvarajući aferu Do Kvon, u saradnji sa dijelovima DF, a po nalogu Beograda. Tako je Abazović želio da uvuče u rat i Demokrate koje dva dana nakon izbora tvrde da su u “dobrim političkim odnosima sa Evropom sad”.

Zbog Abazović-Spajić sukoba najneugodnije je bilo Bečiću što se vidjelo i na predizbornom sučeljavanju kada je bio vidno zbunjen.

Jedini put kada je Bečić izigrao Abazovića bio je avgust prošle godine, kada je sa poslanicima DPS glasao za pad njegove Vlade koja je već deset mjeseci u tehničkom mandatu. Pitanje koje se nameće je – da li će Bečić i Demokrate izjednačiti skor u političkom izigravanju na 2:2 i bez URA-e formirati vladu sa PES?

S tim što bi u tom slučaju šanse pokreta URA da politički preživi bile ravne senzaciji. Ako računamo na oportunističke tendencije družine Bečić, Bogdanović, Dragan Krapović, Momo Koprivica – ovakav scenario smatra se prilično realnim!

Aktuelno

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment