“Ne gubiti vrijeme, potrebni vanredni izbori”

Iako u većini parlamentarnih partija smatraju da su vanredni izbori neminovnost, ne postoji saglasje o tajmingu i načinu kako da se do izbora dođe. U Demokratskom frontu partnera za inicijativu za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se skratio mandat Skupštini i dalje vide u Demokratskoj Crnoj Gori i čude se njihovoj odbijanju.
“Da li to ima veze sa predsjedničkim izborima i sad opet nekakvom slanju signala Jokoviću i Dritanu Abazoviću da su sad Demokrate spremne da ih podrže, ne znam”, kazao je za TVCG šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović.
Demokrate, pak, poručuju da prate samo signale građana sa lokalnih izbora i kako im nije jasno zašto DF ponovno glasanje o Zakonu o lakalnoj samoupravi uslovljava raspuštanjem Skupštine. Objašnjavaju da im inicijativa nije prihvatljiva jer je to tražila Demokratska partija socijalista (DPS) prije nekoliko mjeseci.
“Nema Demokratski front autorstvo nad takvim zahtjevom već upravo DPS koji je taj zahtjev saopštio prije nekoliko mjeseci, a prihvatićete i naš stav da mi zaista nemamo neko raspoloženje da odgovaramo na političke zahtjeve DPS-a”, kazao je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.
Demokrate podsjećaju na izmjene Zakona o predsjedniku prema kojima rok za izbor mandatara ističe 14. marta, čime se stvaraju uslovi za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora.
Radunović navodi da ne vidi razlog zašto bi se gubilo još mjesec, mjesec i po dana.
“Ne vidim razlog zašto bi se gubilo još mjesec, mjesec i po dana. Zašto odmah ne raspustimo Skupštinu, tako da bi ti izbori bili mjesec ili mjesec i po dana ranije. To je naš zahtjev prema Demokratama”, istakao je Radunović.
U DPS-u politička prepucavanja prepuštaju partijama skupštinske većine.
“U ovom trenutku kalkulišu kako da se ne dođe do parlamentarnih izbora nego kako da se do parlamentarnih izbora dođe”, navodi poslanik DPS-a Andrija Nikolić.
Nikolić poručuje da je za DPS prioritet izbor sudija Ustavnog suda nakon čega bi se stvorili uslovi da se razgovara i o vanrednim izborima.
I u Građanskom pokretu URA su saglasni da je u ovom trenutku prioritet izbor sudija Ustavnog suda.
“Sve ostalo zaista jeste jedna priča o raspodjeli moći, a ono što je najvažnije je institucionalna kičma Crne Gore”, navela je poslanica GP URA Božena Jelušić.
Parlamentarnih izbora će očito biti, a sudeći po porukama koje dobijamo i od međunarodnih partnera, na njih ne bi trebalo dugo čekati.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment