NEDOSTATAK PODRŠKE ZA PRAVA LGBT ZAJEDNICE STVARA POLITIČKI JAZ


Za VOMINFO piše: Milan Brdar


Nedavni događaji u crnogorskom parlamentu ponovno su istakli jaz između političkih stavova kada je riječ o pitanju ljudskih prava i jednakosti. Drita Llolla, poslanica Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, iznijela je oštar komentar nakon što su predstavnici nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), Jovan Vučurović i Milun Zogović, izostali iz podrške prijedlozima zakona koji bi osigurali ista prava i obaveze za životne partnere istog pola.
Na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Skupštini Crne Gore, Vučurović i Zogović su odbili podržati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima. Ovi prijedlozi su, prema riječima Vlade Crne Gore, ključni za osiguranje punog poštovanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, čime bi se partnerima u takvim zajednicama omogućio status identičan statusu bračnih supružnika.
Drita Llolla jasno je istakla nesuglasice u percepciji vrijednosti i pristupu evropskim integracijama. Ona naglašava da odbijanje podrške ovim zakonima od strane političara poput Vučurovića i Zogovića ukazuje na njihovo nepoštovanje civilizacijskih standarda i osnovnih ljudskih prava. Ova situacija dodatno pokazuje netrpeljivost prema drugačijem i nedostatak razumijevanja za potrebe i prava LGBT zajednice.
Dok se Crna Gora nastoji približiti evropskim normama i vrijednostima, ovi događaji su podsjetnik da postoje političke snage koje se protive inkluzivnosti i ravnopravnosti. Izazov ostaje u osiguranju da zakoni odražavaju stvarne potrebe i vrijednosti svih građana, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili identitet.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment