“Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića” promovisana u Nikšiću

Mali je bio atrium Episkopskog dvor Crnogorske pravoslavne crkve prošlog petka (25.05.) za predstavljanje dugo zabranjivane, cenzurisane i od strane Crkve Srbije lažirane i relativizivane, od srpske vlasti spaljivane knjige „Nekoliko stranica iz krvaviog albumu Karađorđevića“, čiji je autor Crnogorska vlada u egzilu prvobitno izdata i štampana u Rimu 1921.godine.
Ova knjiga predstavlja istorijski izvor prvoga reda i neuništivo je svjedočanstvo o brutalnoj torturi srpske vojske i žandarmerije poslije nelegalne Podgoričke skupštine 1918.godine, na kojoj su ukinuti svi prerogativi crnogorstva počev od države, dinastije Petrovića, nacije, crkve, i prava na slobodu!


Osim tog svjedočanstva na stranicama ove knjige zabilježen je samo dio golgote koju su podnosili ne samo naši komiti, branioci, neumrli junaci i bastaduri crnogorski, borci za pravo, čast i slobodu Crne Gore, već i njihove familije uključujući žene, đecu i starce.

Redigovana i proširena verzija knjige dijelo je dvoje urednika: doktorantkinje teorije savremene umjetnosti gospođe Ana Pejović i crnogorskog aktiviste iz dijaspore i člana UO NVO Montenegro International Veljka Krstova Martinovića koji se obraio prisutnima čitajući posvetu:


Pokrovitelj ovog izdanja je Crnogorsko kulturno udruženje “Toronto” iz Kanade, dok je izdavač NVO Montenegro international.
Promociju je moderirala gospođa Jelena Marković:

a gosti učesnici promocije su doktorand političkih nauka, gospodin Danilo Kalezić:

 i novinar i filozof gospodin Slobodan Čukić:

Svi prisutni su dobili po primjerak knjige i pokazali veliku zahvalnost što izdavač radi na širenju istine i što se kroz povezivanje sa dijasporom uopšte realizuju projekti od nacionalnog značaja. Čulo se iz publike: “Velika je Crna Gora kad ima ovakve poslenike”.

NVO Montenegro Internatioanl ovim putem obajveštava javnost, crnogorsku, regionalnu i u dijaspori, da će se kroz saradnju crnogorskih udruženja van zemlje promovisati istina o crnogorskom stradanju poslije okupacije zemlje kroz ovu knjigu “Neoliko stranica iz krvavog albuma Karađođevića” ali i iz drugih dokumenata koji svedoče pogrom naše nacije.

Zahvaljujemo se Crnogorskom kulturnom udruženju “Toronto” iz Kanade što su pomogli prvo dopunjeno izdanje, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i Valdiki Borisu na domaćinskom odnosu prilikom promocije, Televiziji Nikšić na prenosu i dostavljanju snimljenog materijala, Upravi policije koja je obezbijedila ovaj događaj, Jeleni Marković, Slobodanu Čukiću i Danilu Kaleziću za aktivno učešće na prvoj promociji knjige.

Sljedeće predstavljanje je planirano za 13. jul na Ljetnjoj pozornici na Cetinju o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment