Nikšić u vjerskom transu: Slava grada i u opštinskim aktima, CDT ih poziva da odustanu od ideje

Opština Nikšić sve intenzivnije bavi se vjerskim pitanjima. Tamošnja lokalna uprava ovih je dana došla do nove ideje, koja se ekspresno našla i u zvaničnim aktima.

izvor: Portal Analitika

Odluka bi bila u suprotnosti sa Ustavom, navode iz te nevladine organizacije

Naime, koalicija Demokrata i Demosa predložila je da se u Statutu Opštine Nikšić nađe kako je 12. maj, Dan Svetog Vasilija  – slava opštine.

“Podržali i vlast i opozicija”

To je podržao i predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, a potom i jednoglasno odbornici na sjednici jednog od odbora.

Na taj način, utvrđen je nacrt Statuta, koji će na javnu raspravu, a potom i na plenum.

Ustavni sud se izjasnio još 2005.

Dok Kovačević naročito ističe kako je navedena izmjena dobila podršku i vlasti i opozicije, iz Centra za demokratsku tranziciju navode kako je u pitanju nešto što je znatno ranije pokušano u Herceg Novom, ali da je to odbacio Ustavni sud.

“Pozivamo odbornike u Skupštini Opštine Nikšić da odustanu od najavljenog utvrđivanja ‘slave grada’. Takva odluka je suprotna Ustavu, jer privileguje pripadnike jedne vjere u odnosu na sve druge građane”, istakli su oni.

Podsjetili su i na slučaj od prije 17 godina.

“Ustavni sud se o ovome već izjasnio još 2005. godine, kada je neustavnim proglasio sličan pokušaj u Herceg Novom”, zaključili su oni.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment