Nostalgija za Srbijom ili Slučaj izgubljenih pasoša

U srcu Balkana, đe se češće čuje zvuk trube nego ptica, živi neobična vrsta: Crnogorci koji su zaboravili da su Crnogorci. Ovi avanturistički duhovi, umjesto da cijene svoje planine i razigrane obale, bačili su se u potragu za nečim čudesnijim od Durmitora i ljepšim od Jadranskog mora – Srbijom!

Pitamo se: kako je došlo do ovog fenomena? Jedna od teorija smatra da je to posljedica masovne amnezije uzrokovane prekomjernim gledanjem serija poput “Montevideo, Bog te video”. Druga teorija tvrdi da su izgubljeni u lavirintu beskrajnih “bratskih” pjesama.

Ovi Crnogorci, nezadovoljni su svojim beskrajnim ljepotama poput Nikšićkog piva, pa se ośećaju kao riba iz Dunava koja se zaglavila u Skadarskom jezeru. Umjesto da slave Dan nezavisnosti, oni postavljaju šatore na Savskom keju i pjevaju “Marš na Drinu” dok mašu crnogorskom zastavom.

Ali nemojte ih osuđivati, jer su oni samo romantični dušebrižnici u potrazi za izgubljenim identitetom. Možda jednog dana pronađu svoj put nazad u Crnu Goru – ili će se pak zaglaviti u beskrajnom krugu nostalgije za Srbijom, izgubljenih pasoša i vječnih srpsko-crnogorskih ljubavnih kvadrata.

Autor Milan Brdar

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment