Orban: U Briselu se planira ulazak u rat

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo vjerovatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da su u Briselu u toku pripreme radnih grupa o tome kako bi NATO mogao učestvovati u rusko-ukrajinskom ratu, prenosi Hina.

Postoje neke alarmantne sličnosti između sadašnjice i razdoblja kada su se provodile pripreme za Prvi i Drugi svjetski rat, rekao je Orban za javni servis Kossuth Radio, prenosi Reuters.

“Ono što se danas događa u Briselu i Washingtonu, ili trenutno više u Briselu nego u Washingtonu, stvara raspoloženje za eventualni vojni sukob, koji bismo mogli opisati kao pripremu za ulazak Evrope u rat”, rekao je.

Što se tiče situacije Mađarske u tom kontekstu, Orban je rekao da Mađarska kao članica NATO-a ima predstavnike u tim grupama, “ali ne želimo učestvovati u sukobu, bilo finansijskim doprinosom, niti slanjem oružja, čak ni u okviru NATO-a “.

“U historiji NATO-a zapravo nije bilo situacije kada bi se država članica tako otvoreno i jasno držala temeljnog načela NATO-a kao što to sada čini Mađarska”, rekao je Orban za javni radio, dodajući da Mađarska stoga mora “redefinirati svoju poziciju unutar vojnog saveza“.

On je dodao da su strahovi da će Rusija napasti neku članicu NATO-a neutemeljeni, dodavši da je rat u Ukrajini koji traje već treću godinu pokazao granice ruskih mogućnosti.

“Ruska vojska vodi ozbiljan i težak rat s Ukrajincima”, rekao je Orban u intervjuu za javni radio. “Da su Rusi bili dovoljno jaki da u jednom potezu poraze Ukrajince, već bi to učinili.”

Mađarska protiv vojne pomoći Ukrajini

Orban je rekao da vojne sposobnosti NATO-a daleko premašuju one Ukrajine, stoga je malo vjerovatno da će Rusija ili bilo koja druga zemlja napasti NATO.

“Ne smatram logičnim da Rusija, koja ne može pobijediti ni Ukrajinu, odjednom dođe i proguta cijeli zapadni svijet”, rekao je Orban. “Šanse za to su izuzetno male.”

Orban je rekao da smatra spominjanje ruske prijetnje uvodom u dublje upletanje Zapada u ukrajinski rat.

Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu pomoć Ukrajini u odbrani od ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

Budimpešta se također želi izvući iz dugoročnog plana NATO-a za pomoć Ukrajini, a njezin ministar vanjskih poslova naziva to “ludom misijom”.

Nacionalist Orban, na vlasti od 2010., izgradio je svoju kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeći mjesec na izbjegavanju dubljeg upletanja u sukob i porukama da bi glasanje moglo odrediti tok rata i mira u Evropi.

“Mi Mađari vjerujemo da će ovi predstojeći izbori biti o ratu i miru, i naravno također o migracijama i zaštiti tradicionalnih porodica, ali pitanje rata sada je ispred svih drugih važnih pitanja”, rekao je Orban.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona zaoštrili su se zbog otezanja Mađarske oko ratifikacije švedskog pristupanja NATO-u, kao i zbog Orbanovih bliskih veza s Moskvom uprkos ratu u Ukrajini.

IZVOR: AGENCIJE

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment