Osmani: Vrijeme je da sa EU i SAD pronađemo rješenje za śever Kosova

Predśednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je nadu da će aktuelni sporovi Kosova sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama biti prevaziđeni.

“Ne mislim da se nesuglasice mogu izbjeći tako što ćemo se međusobno napadati u medijima”

U susretu sa političkim dopisnicima tokom boravka u Berlinu, kako prenosi njemački portal Dojče vele, Vjosa Osmani je rekla da je vrijeme da se pronađu trajna rješenja.

“Ne mislim da se nesuglasice mogu izbjeći tako što ćemo se međusobno napadati u medijima, već ako śednemo i razgovaramo”, rekla je ona.

Osmani je navela da sada ostaje da se razjasne neki detalji u vezi sa održavanjem izbora u četiri opštine na śeveru Kosova i povlačenjem policijskih snaga iz objekata opština, što su dva zahtjeva zemalja velike petorke (Kvinte) Kosovu.

Za održavanje izbora u opštinama na śeveru Kosova važno je da se obezbijedi učešće Srba, kazala je ona.

“Tražili smo podršku naših partnera da osiguramo da se Srbija nezakonito ne miješa u izbore druge zemlje kao prošli put i da ne vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju, ali do sada nijesmo dobili odgovor”, kazala je kosovska predśjednica.

Kada je riječ o povlačenju policijskih snaga, ona je rekla da je Kosovo već predložilo da se zajedno sa KFOR-om i Euleksom uradi zajednička bezbjednosna procjena, na osnovu koje će biti izvršeno povlačenje.

Međutim, istovremeno treba nastaviti zajedničke napore za vladavinu prava i da se pronađu kriminalci koji su počinili nasilje nad vojnicima KFOR-a i drugima.

Aktuelne sporove Kosova sa EU i SAD Osmani je objasnila nezadovoljstvom zemalja partnera zbog situacije koja je nastala na śeveru od 26. maja, kada su sa radom počela četiri gradonačelnika, Albanaca u opštinama sa srpskom većinom na śeveru Kosova.

Odgovornost za nastalu situaciju, međutim, ostaje na Srbiji, kaže Vjosa Osmani i optužila je predśednika Srbije Aleksandra Vučića da se vraća staroj strategiji koja stvara krizu za krizom blokirajući uspjeh i sprovođenje dogovora u dijalogu.

“Srbi su imali razne instrumente koji su mogli da koriste da su htjeli da ospore legitimitet gradonačelnika koji su izabrani. Ali, oni nijesu koristili nijedan od tih demokratskih ustavnih alata da to urade”, rekla je Osmani.

Dodala je da misli da je to jedan od glavnih razloga zašto su stalno tenzije i razočaranje kako se dijalog odvija.

Osmani je kritikovala zemlje saveznice koje njeisu reagovale na prekršaje u odnosu na obaveze koje su preduzete i koje je počinila Srbija.

“U posljednja dva mjeseca, od 18. marta kada je sporazum sklopljen, bilo je kontinuiranih kršenja, ali nikada do sada nijesmo čuli nekakvu izjavu EU da je to kršenje sporazuma. Mislim da to ohrabruje Srbiju da ne vodi računa o procesu i šteti kredibilitetu procesa dijaloga”, rekla je ona.

Vjosa Osmani boravi u Berlinu na poziv predśednika Franka Valtera Štajnmajera, đe treba da učestvuje na ceremoniji otvaranja Specijalnih olimpijskih igara (17-26. juna 2023.) za osobe sa posebnim sposobnostima.

Osmani je iskoristila poziv da održi niz sastanaka sa važnim političkim akterima u Njemačkoj. Između ostalog, imala je i sastanak u Odboru za spoljne poslove Bundestaga.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment