PEN centar: Diskriminacija zbog upotrebe crnogorskoga jezika iziskuje hitnu reakciju državnih organa i procesuiranje onih koji je sprovode

Antena M

Crnogorski PEN centar reagovao je, kako su naveli, povodom diskriminacije novinara RTCG. 

Reagovanje prenosimo integralno: 

“Informacija da je menadžment Javnoga servisa jednome od novinara Radija Crne Gore zabranio rad u informativnome programu zbog upotrebe crnogorskoga jezika, ukoliko se njena vjerodostojnost potvrdi, biće još jedan od jasnih simptoma fašizacije crnogorskoga društva.

Diskriminacija po jezičkome kriterijumu novinara RTCG dio je širega procesa kojim se u protekle nešto više od dvije godine realizuje projekat segregacije nacionalnih Crnogoraca, koji bi u planovima ideologa Srpskoga sveta trebali biti asimilovani, a njihova nacionalna kultura utopljena u srpsku kulturu.

Crnogorski jezik je Ustavom Crne Gore određen kao službeni jezik u Crnoj Gori, a oficijelnim Pravopisom crnogorskoga jezika koji je odlukom objavljenom u Službenome listu Crne Gore postao zvanični i obavezujući dokument, definisana su pravila standardnoga crnogorskoga jezika.

Svaki primjer negacije ili zabrane crnogorskoga jezika direktno je kršenje Ustava Crne Gore, a diskriminacija pojedinaca zbog upotrebe crnogorskoga jezika iziskuje hitnu reakciju državnih organa i procesuiranje onih koji sprovode diskriminaciju.

Ukoliko se potvrdi istinitost informacije da je menadžment RTCG-a posegao za jezičkom diskriminacijom, Crnogorski PEN centar zahtijevaće od svih nadležnih državnih organa hitnu reakciju, a o sramnome, naci-fašističkom postupanju menadžmenta RTCG obavijestiće i relevantne međunarodne partnere, kao i zvanične predstavnike stranih diplomatskih misija u Crnoj Gori.”

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment