PEN centar: Potvrda da je uticaj Putinove maligne politike u Crnoj Gori metastazirao do krajnjih granica

Crnogorski PEN centar oglasio se povodom poziva poslanici DPS-a Neli Savković-Vukčević da se javi u podgorički Centar bezbjednosti zbog teksta u medijima u kojem je komentarisala rad Udruženja novinara Crne Gore. 

Njihovo reagovanje prenosimo integralno: 

“Nakon otvorene diskriminacije vlasti i dehumanizacije Crnogoraca i ostalih nesrba koji ne pristaju na podvođenje Crne Gore u kleronacionalistički Srpski svet pod komandom Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, aktuelna vlast prešla je u narednu fazu zastrašivanja kritičara kako bi ugušila slobodu govora i širenjem straha naćerala građane da se pomire sa zlom sudbinom koju su im velikosrpske nacionalističke strukture posredstvom premijera Abazovića namijenile.

Najnoviji slučaj poziva na policijsko saslušanje gđe Nele Savković-Vukčević, članice Crnogorskoga PEN centra, povodom javno iznijetoga stava o UNCG kao produženoj ruci Putinove maligne politike na Balkanu, potvrda je da je taj uticaj u Crnoj Gori metastazirao do krajnjih granica.

I ne samo to, taj je poziv na saslušanje – osim što je pokazatelj zastrašivanja i suzbijanja slobode govora i mišljenja – pokazatelj da crnogorske institucije više i ne kriju da rade u sprezi s proruskim strukturama kojima je cilj skrenuti Crnu Goru s kolosijeka EU i evropskih vrijednosti.

Umjesto da se crnogorski policijski, tužilački i sudski sistem pozabave onima što direktno podrivaju interese ove unesrećene države, kakvi su bez sumnje “novinari” iz UNCG koji nagrađuju Putinove propagandiste i agente, crnogorska policija po prijavi Putinovih propagandista poziva na saslušanje one koji vode demokratsku i legitimnu bitku protiv civilizacijskoga sunovrata.

Crnogorska policija po prijavi predstavnika Putinova medijskoga mraka pozivima na saslušanje zastrašuje borce za slobodu riječi i ljudska prava.

Slučaj najnovijega zastrašivanja Nele Savković-Vukčević i sankcionisanja temeljnih ljudskih prava i sloboda mora biti alarm za sve crnogorske građane i udruženja kojima je stalo do građanskoga društva u kome se zbog izrečene istine neće čekati eventualna kazna u hodnicima crnogorskih centara bezbjednosti. A da je istina ono što je Savković-Vukčević o UNCG rekla, svjedoče skandalozne nagrade koje je to udruženje dodijelilo onima što seire nad civilnim žrtvama u Ukrajini i glorifikuju Putinovu agresiju kao čin navodne denacifikacije.

Crnogorski PEN centar će o sramnom postupku protiv Nele Savković-Vukčević izvijestiti Međunarodni PEN centar i relevelantne inostrane adrese.”

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment