PEN centar: Raonić da preuzme odgovornost i podnese ostavku na mjesto generalnoga direktora Javnoga servisa

Crnogorski PEN centar izražava punu podršku novinaru Javnoga servisa Žarku Božoviću povodom diskriminacije kojoj je izložen zbog korišćenja crnogorskoga jezika.

“Osoba koja s te pozicije krši Ustav, antagonizuje djelove crnogorskoga društva i podstiče diskriminaciju ne može obavljati tako odgovornu funkciju”

„Javni istup gospodina Božovića potvrdio je da je diskriminacije i kršenja Ustava na Javnome servisu bilo, ali istovremeno i razobličio bezočnu kampanju negiranja i relativizacije toga postupka od strane generalnoga direktora RTCG-a Borisa Raonića. Potvrdilo se, nažalost, i to da Raonić obmanjivanjem javnosti, pokušajima zataškavanja diskriminacije te etiketiranjem onih koji su ukazali na diskriminaciju kao nacionalista i ekstremista, kao čelna ličnost Javnoga servisa zapravo podstiče diskriminaciju i kršenje Ustava“, navodi se u saopštenju. Ž

Kako dodaju, i sam je Raonić, uostalom, kazao da je novinar Božović uklonjen iz informativnoga programa potvrđujući tako da je diskriminacije zaista bilo.

“Pozivamo, stoga, Borisa Raonića da preuzme odgovornost i podnese ostavku na mjesto generalnoga direktora Javnoga servisa, jer osoba koja s te pozicije krši Ustav, antagonizuje djelove crnogorskoga društva i podstiče diskriminaciju ne može obavljati tako odgovornu funkciju na javnome servisu svih građana Crne Gore. 

Pozivamo sve nadležne ustanove, počev od Ombudsmana, Ministarstva kulture i Direktorata za medije pa do tužilaštva, da pokrenu sve neophodne postupke za sprečavanje i sankcionisanje diskriminacije na Javnome servisu“, poručuju iz PEN Centra

Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment