Perović: Protivnicima rezolucije ne ide u prilog nepominjanje finansijske i političke odgovornosti

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta.

Dva amandamana Crne Gore uvrštena su, nakon usaglašavanja i izmjena, u preambulu predloga.

Amandmani glase:

– Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini –

– Ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini –

Crnogorski diplomata i ambasador Željko Perović u razgovoru za Antenu M kaže da i ako su amandmani Crne Gore stigli relativno kasno očigledno je, kako kaže, postojalo razumijevanje sponzora i kosponzora rezolucije.

“Nakon dorade amandmana jasno je da je naglašeno da je riječ o individualnoj krivičnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici. Ta odgovornost je vezana za međunarodno pravo. Ono što je vjerovatno najvažnije u ovoj rezoluciji a što ne ide u prilog u onim zemljama koji su bile protiv ove rezolucije, jeste da se uopšte ne spominje politička, finansijska i druga vrsta odgovornosti, kako su to do sada tvrdili protivnici rezolucije. Prvenstveno predstavnici Republike Srpske, Srbije i pojedinih evropskih zemalja”, kaže Perović.

Govoreći o izmijenjenom drugom amandmanu Perović navodi.

“Treba napomenuti da je drugi amandman u potpunosti redefinisan. Prvobitnom verzijom ovog amandmana se je pozivalo na  koegzistenciju oba entiteta BiH. Time se pokušalo nametnuti narativ da je Dejtonski sporazum nepromijenjena kategorija. Takav dio amandmana nije prihvaćen i on je zamijenjen onim dijelom u kojem se poziva na jedinstvu u različitosti u BiH, što je svakako princip na kojoj se temelji i sama EU”, smatra Perović.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment