Peticija da CPC predje na računanje vremena po Grigorijanskom kalendaru

NVO Montenegro International je pokrenula online peticiju u namjeri da se prikupi što više potpisa vjernika i poštovalaca naše Crnogorske pravoslavne crkve da ista predje na računanje vremena po Grigorijanskom kalendaru. Tekst peticije prenosimo integralno i na kraju je link za preuzimanje i potpisivanje:

„Bez sumnje bi se danas u Crnoj Gori Badnji dan i Božić slavili uoči i na dan kad se po predanju rodio Isus Hrist, a ne 13 dana kasnije, da nije 1918, dekretom srpskog regenta, Aleksandra Karadjordjevića, Crnogorska pravoslavna crkva nasilno i nezakonito ukinuta. I po svetovnim i po crkvenim zakonima!

Crna Gora je dio evropske civilizacije, Mediterana, sigurno bi slijedila vrijednosti savremenog svijeta i ne bi bila dio onih kojima je osnovna ideološka premisa da budu suprostavljeni evropskoj civilizaciji.

Sadašnje proslave crkvenih praznika po julijanskom kalendaru su posljedica tvrdoglavosti Crkve Srbije, koja je od 1920. okupirala crnogorske pravoslavne hramove i njenog odbijanja da prihvati promjenu računanja vremena po mnogo tačnijem, gregorijanskom kalendaru, koji je 1919. uveden u sve sfere života u tadašnjoj KSHS, osim Crkve Srbije.

Koliko je to odbijanje lišeno razuma govori činjenica da, ukoliko bi se istrajavalo na sadašnjim terminima proslava vjerskih praznika, jednog dalekog dana bi nova godina po julijanskom kalendaru i 1. januar padali usred ljeta?!

Usvajanjem u cijelom svijetu računanja vremena po gregorijanskom kalendaru nova godina počinje 1. januarom i na taj način su se usaglasili različiti običaji po kojima je kod nekih naroda nova godina počinjala na Božić, ili 1. marta, kao kod Engleza, ili 1. septembra kao u Vizantijskom carstvu, koji je preuzelo kasnije i Rusko carstvo…

Јuliјanski kalendar, nastao 45. godine prije nove ere, bio je sa greškom koja se povećavala za јedan dan na svakih 128 godina. Zato јe na saboru u Nikeјi (325 godine) odlučeno da se iz kalendara izbace 3 dana koјa su predstavljala akumuliranu razliku. No, razlika se do XVI stoljeća akumulirala na 10 dana. Kada su ovo uočili, astronomi su odlučili da izrade novi kalendar koјi će biti precizniјi.

Na saboru u Nikeji, crkva je prihvatila Julijanski kalendar, sa izbačena 3 dana, da bi 24. februara 1582. papa Grgur XIII obznanio reformu njegovu papskom bulom kojom je iz kalendara izostaviljeno dodatno akumuliranih 10 dana. Dakle, učinio je nešto slično onome što su učinili crkveni oci u Nikeji, sa tom razlikom da je reformom spriječeno dalje gomilanje razlike.

U medjuvremenu se do današnjeg dana opet stvorila razlika od dodatna tri dana. Da se dosljedno primjenjuje kalendar koji je usvojio Julije Cezar 45. godine p.n.e, razlika bi danas bila 16. dana.

Neistina je da je kalendar koji je usvojio Julije Cezar biblijski, što se pokušava podmetnuti, jer je on nastao prije nastanka hrišćanstva i jevandjelja. I sami crkveni oci su na saboru u Nikeji shvatili njegovu nesavršenost oduzimanjem tri dana, iako su ga prihvatili u crkvi. Prema tome, da nije došlo do velike šizme, najverovatnije bi se on i dalje korigovao nekim budućim vaseljenskim saborima.

Mnogo je argumenata u korist teze da Crnogorska pravoslavna crkva treba prilagoditi proslavljanje crkvenih praznika u skladu sa računanjem vremena po gregorijanskom kalendaru. Samo postoji jedan protiv, a to je da će je zlonamjerni optuživati da je prešla na slavljenje “katoličkih praznika”!  Medjutim, to se može lako demantovati brojem pravoslavnih crkava koje su prešle na gregorijanski kalendar, kao i protestanskom anglikanskom i mnogim drugim crkvama koje takodje praktikuju računanje vremena po gregorijanskom kalendaru.

Mi dolje potpisnici, obraćamo se vrhu Crnogorske pravoslavne crkve i njenom arhiepiskopu, vladici Mihailu, sa apelom da Crnogorska pravoslavna crkva ubuduće praktikuje slavljenje hrišćanskih praznika u skladu sa realnim vremenom i kalendarom koji praktikuje čitav savremeni svijet.”

https://www.peticije.online/peticija_da_cpc_predje_na_raunanje_vremena_po_grigorijanskom_kalendaru?uv=46898727&utm_source=whatsapp

Podijeli:

Related posts

One Thought to “Peticija da CPC predje na računanje vremena po Grigorijanskom kalendaru”

Leave a Comment