Peticija – Zaustavimo pravno nasilje i negiranje države u obrazovnom sistemu CG

link za potpisivanje peticije:

https://docs.google.com/forms/d/10WsU1oyWft4BTeMKqblIAmGbRzfJSx9ldsLAV83oKf0/viewform?edit_requested=true

Upravo nekoliko dana pred doček Nove 2023. ministar obrazovanja Miomir Vojinović, nastavlja nikad upamćenu ,sječu’ kadrova koji ne pripadaju uskom korpusu prosrpske i klerofasisticke skupine. Nju je započela nekadašnja ministarka provjete Vesna Bratić, u ljeto 2021, kada je otpušteno više od 250 direktora i direktorica.
Nekoliko njih nije smjenjeno, ali je sada u drugoj epizodi ove sramne hajke na menadžere u obrazovanju ministar donio odluku da se u svakoj instituciji instaliraju prepoznati kadrovi iz jednog korpusa. Nije čak i ni riječ o političkim promjenama nego NASILNOM sprovođenju odluka da se postave kadrovi čiji stavovi i vrijednosti postaju upitni ne samo da budu menadžeri nego i edukatori u bilo kojoj pa i privatnoj ustanovi koju država osniva. Zašto? Zato sto su ovi kadrovi angažovani na negiranju države, identiteta putem promocije izmišljenih velikosrpskih mitova.

Ovaj trenutak nije samo važan da bi bilo koji direktor bio na poziciji ,nego zato da nikada više ne dozvolimo ovu vrstu retrogradnog ponašanja kako ministara tako i nastavnoga osoblja i direktora.

Ovom peticijom zahtjevamo:

1. Da se poštuje član 153h Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koji predviđa izbor direktora škola u skladu sa kompetencijama, znanjem i sposobnostima kandidata – radnom biografijom kandidata.

2. Da se po istom članu Zakona čuje i uvaži mišljenje Nastavničkog vijeća.

3. Da isključivo politička podobnost NE SMIJE biti kriterijum za izbor rukovodilaca obrazovno-vaspitnih institucija.

4. Da odluka o izboru direktora sadrži obrazloženje kroz mjerljive indikatore, a u skladu sa Zakonom.

5. Da rukovodioci obrazovno- vaspitnih ustanova u Crnoj Gori poštuju Ustav i zakone države Crne Gore.

6. Da se zloupotreba đece u političke svrhe najstrože kažnjava.

Slični  uslovi moraju postojati za sve edukatore u Crnoj Gori uz sankcionisanje i  eliminaciju svih onih koji  direktno i nesputano negiraju državu CG, promovišu lažne mitove i šire dezinformacije direktno na najośetljivijim i najvažnijim mjestima – radu sa đecom i mladima.

Tražimo zaustavljanje ovakve prakse i kroz nove propise koji se odnose na procjenu osnovnih kompetencija edukatora u svim sektorima. Stavovi i vrijednosti koji rezultiraju ponašanjiam koje su direktno uperena protiv države i identiteta, protiv građanskog zakonskog okvira, nekada i često protiv priznavanja najgorih zločina među kojima i genocida u Srebrenici, protiv multivjerskog i multinacionalnog uvažavanja, života i razvoja ne smiju biti ,tolerisani’ u sistemu obrazovanja kako zvaničnom tako i bilo kojem licenciranom programu.

Zaustavimo pravno nasilje i negiranje države u obrazovnom sistemu CG!

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment