Piperović: MUP odgovoran za to što je Spajić bio ministar sa dvojnim državljanstvom

Advokat kaže da su sve crnogorske službe bezbjednosti znale da je lider Pokreta “Evropa sad” i srpski državljanin

Advokat Zoran Piperović kazao je za Pobjedu da bi u rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) trebalo tražiti krivičnu odgovornost za to što je lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić uprkos dvojnom državljanstvu vršio funkciju ministra finansija u crnogorskoj vladi.

– Tu okolnost su morali da provjere iz jednog jedinog razloga – jer nikoga neće moći da ubijede da nijesu znali da Spajić ima srpsko državljanstvo – rekao nam je Piperović.

On tvrdi da su sve službe crnogorske bezbjednosti znale za Spajićevo dvojno državljanstvo, kao i sam lider Evrope sad, iako je to u parlamentu 2021. godine negirao.

U Evropi sad tu Spajićevu izjavu pravdaju navodima da ga je advokat Aleksandar Kovačević, kojeg je navodno ovlastio da riješi pitanja prebivališta, državljanstva i nekretnine u Srbiji, doveo u zabludu jer nije završio posao.

Piperović je ukazao na to da je Spajić tom izjavom u parlamentu slagao 650 hiljada ljudi.

– Očigledno je da je Spajić kao “ministar svih para Crne Gore” prikrio srpsko državljanstvo – a to govori o njegovoj etičnosti. Kao takav zbilja ne zaslužuje kandidaturu za predsjednika Crne Gore, to ne može ni da bude ni kad se odrekne srpskog državljanstva – ustvrdio je Piperović.

Ocijenio je da je Spajić time sebe diskvalifikovao iz predsjedničke trke, te poručio da bi trebalo da podnese ostavku sa mjesta lidera Pokreta “Evropa sad” i najzad da se povuče sa političke scene.

Nema goreg od moralnog progona

Piperović podvlači da ministar crnogorske vlade može da bude samo i isključivo crnogorski državljanin.

– Nije mogao da bude ministar u crnogorskoj vladi sa dvojnim državljanstvom, jer bi po toj logici mogao da bude i ministar srpske vlade – rekao je Piperović objašnjavajući da u tom slučaju po automatizmu jedna funkcija isključuje drugu.

Kazao je da se odluke koje je Spajić donio tokom svog mandata ne mogu retroaktivno povlačiti bez obzira na to što je bio ministar sa dva državljanstva.

– Mogao bi da odgovara pod uslovom da je moguće dokazati da je prevario cijelu nomenklaturu i ono što su kogentne norme crnogorskog zakonodavstva, ili da je imao namjeru da uzme kredit za 750 milona kao državljanin Srbije i napravi štetu državi Crnoj Gori. Trebalo bi da se utvrdi namjera da je iz tog fakta imao namjeru da napravi štetu Crnoj Gori, a to je skoro pa nemoguće dokazati – objasnio je Piperović.

Iako je mala mogućnost da nekadašnji ministar zbog toga može krivično odgovarati, Piperović ocjenjuje da za njega nema goreg od moralnog progona.

– Pritom je kao ministar finansija i kao srpski državljanin tjerao sa posla i proganjao crnogorsku državljanku i bivšu direktorku Uprave prihoda i carina Milenu Petričević. Eto dokle smo došli – dodao je Piperović.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment