Preminuo Grigorij Krasko, dugogodišnji dirigent Crnogorskog simfonijskog okrestra

Dugogodišnji član Crnogorskog simfonijskog orkestra i šef-dirigent ovog ansambla preminuo u 76. godini, saopšteno je na Facebook stranici Muzičkog centra Crne Gore.
“Muzički centar Crne Gore je sa velikom tugom primio vijest da je preminuo dugogodišnji član Crnogorskog simfonijskog orkestra i šef-dirigent koji je ostavio neizbrisiv trag u radu institucije”, navodi se u objavi.
Grigorij Krasko diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Boljšoj teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.
Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.
Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvarario niz izvanrednih interpretacija. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment