‘PRIPREMITE SE ZA NUKLEARNI UDAR!’ Rusima stigla naredba da stave gas maske, na zvučnicima su bile sirene, onda se oglasio Kremlj…

ZASTRAŠUJUĆA PORUKA

Rusi su u četvrtak upozoreni da što prije odu u svoja najbliža atomskim skloništa i uzmu tablete protiv radijacije nakon što su hakeri preuzeli državne medije, izvijestio je britanski list The Telegraph.

Televizijski i radio prenosi u Moskvi i regiji Sverdlovsk bili su privremeno prekinuti porukom koja je upozoravala na napad atomskim projektilom na rusko tlo. Gledaocima i slušaocima bilo je rečeno da uzmu kalijev jod, stave gas maske i odmah potraže sklonište.

“Hitna poruka. Dogodio se napad, upozorio je glas na ruskom. Hitno krenite u skloništa. Zapečatite prostorije. Koristite gas maske svih vrsta”, glasila je poruka

Onima koji su gledali televiziju prikazana je karta Rusije koja se polako prekrivala crvenom bojom, od zapada prema istoku, dok se iz zvučnika čuo zvuk sirene za vazdušnu uzbunu.

Rusko ministarstvo za hitne slučajeve pripisalo je lažnu uzbunu masovnom cyber napadu na državne televizijske kuće.

“Lažna uzbuna za vazdušni napad emitovana je u Moskvi nakon što su serveri radio stanica i TV kanala bili hakovani, navodi se u saopštenju ministarstva za hitna stanja”, poručeno je. The Telegraph nije mogao odmah potvrditi izvještaje koji su dalazili iz Rusije.

Kijiv: Nijesmo mi

Nije bilo neposrednog preuzimanja odgovornosti, iako su brojna cyber hakovanja usmjerena na Rusiju izvele proukrajinske organizacije.

Prošlog su mjeseca ruski regionalni kanali objavili lažno upozorenje pozivajući ljude da se maknu od nadolazećeg raketnog napada. Poruke su emitovane na Krimu, poluostrvu nezakonito pripojenom Rusiji 2014. godine, izvijestila je novinska agencija Ria Novosti. Tada su ruski državni mediji za lažne poruke okrivili Ukrajinu.

Neđelju dana ranije, slično upozorenje emitovano je na radio stanicama i web stranicama koje vodi konglomerat ruske državne televizije tokom godišnjeg govora Vladimira Putina o stanju nacije.

Neki su komentatori sugerisali da bi to mogli biti pokušaji Kremlja da hakerskim napadom “pod lažnom zastavom” pripremi Ruse na eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Kijev nikada nije preuzeo odgovornost ni za jedan od navodnih cyber napada na ruske televizijske kuće.

Hakeri pod pokroviteljstvom ruske države opetovano su napadali ukrajinske vladine i finansijske web stranice takozvanim napadima uskraćivanjem usluge, u pokušaju da izazovu dodatni haos u ratom razorenoj zemlji.

Dnevno.hr

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment