Projekat medijske obuke u organizaciji SPC

U periodu tranzicije crnogorske novinare obučavali su dodatnim medijskim vještinama iskusni žurnalisti iz poznatih svjetskih medija. Ili su nova specijalistička znanja novinari iz crnogorskih medija sticali u prestižnim koledžima i televizijskim kućama Evrope i Amerike.

Danas su u modi neki novi trendovi. Svjedoči o tome i saopštenje objavljeno na portalu RTCG u kojem se izvještava o realizaciji projekta “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete”, koji je organizovala  Eparhija budimljansko-nikšićka, sa projektnim partnerima, Eparhijom mileševskom i Turističkom organizacijom Priboj,  a finansirala je Evropska Unija.

Učesnici projekta su novinari TV, radio i štampanih medija, internet portala kao i ljudi od uticaja tzv. Influenseri iz Srbije i Crne Gore, a glavne teme vjersko nasljeđe, zajedničke projektne aktivnosti, prirodne ljepote prekogranične oblasti i ostali sadržaji,  navodi se u saopštenju koje prenosimo integralno.

“Posjetom manastiru Đurđevi stupovi, u Beranama je danas završeno trodnevno druženje novinara više medija iz Crne Gore i Srbije, kroz obilazak manastira i hrišćanskih svetilišta u prekograničnom pojasu od Nikšića, preko doline Lima do Priboja.

Ovaj projekat imao je za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Crna Gora – Srbija kroz stvaranje prekograničnog proizvoda u sklopu vjerskog turizma, stvaranjem nove turističke infrastrukture i promovisanjem i ove prekogranične oblasti kao turističke destinacije.  

Vjerski i kulturni turizam, kako se moglo čuti, prepoznat je kao važan potencijal za razvoj opština od Nikšića do Priboja. 

“Poslije skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko nasljeđe predstavlja značajan turistički resurs dvije zemlje koje treba njegovati, promovisati i koristiti. Promotivne ture su važna alatka u promovisanju turizma”, saopštili su organizatori. 

Ovakve ture predstavljaju adekvatan način promocije jer dovode predstavnike medija na turistička mjesta. 

“Tura uključuje novinare TV, radio i štampanih medija, internet portala kao i ljude od uticaja tzv. Influensere. Cilj ture je promocija Priboja i Nikšića kao destinacija vjerskog turizma. Imajući u vidu da ove dvije opštine nisu pretjerano popularne kaoturističke destinacije, prepoznata je potreba da se takva situacija promijeni uključivanjemprestižnih medijskih kuća. Glavne teme ture su vjersko nasljeđe, zajedničke projektne aktivnosti, prirodne ljepote prekogranične oblasti i ostali sadržaji” – navode organizatori.

U trodnevnom druženju novinari iz Crne Gore i Srbije imali su priliku da obiđu Manastir Ždrebaonik (Danilovgrad), Manastir Morača (Kolašin), Manastir Samograd (Bijelo Polje), Manastir Majstorovina (Bijelo Polje), Lokalitet Tumbarice (Berane), Manastir Đurđevi Stupovi (Berane), Crkva Svetih apostola Petra i Pavla (Bijelo Polje), Manastir Nikoljac (Bijelo Polje), Manastir Kumanica (Sjenica), Manastir Mileševa (Prijepolje) Sveti Nikola (Priboj), Manastir Orahovica – Mažići (Priboj), Zavičajni muzeja Priboja i Kuće Jevđevića (Priboj), Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Poblaću (Priboj) i Crkve Vaskrsenja Hristovog (Priboj), Manastir Svetog Nikole (Proboj), Manastira Zagrađe (Plužine) i Manastira Piva (Plužine). 

Organizator projekta pod nazivom “Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” bila je Eparhija budimljansko-nikšićka, sa projektnim partnerima, Eparhijom mileševskom i Turističkom organizacijom Priboj,  a finansirala je Evropska Unija.”, navodi se u saopštenju.

RTCG

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment