Proročanstvo za ovu sedmicu

piše: Mirjana Kostić

Nije teško proreći da Crnu Goru očekuje još jedna nezaboravna sedmica koju nikako ne treba propustiti. Ali, to i nije neka novost za ovu relaksirano haotičnu državu u kojoj se sve tumba i talasa  bezmalo tri godine.  Stiže nam i ljeto u četvrtak, barem kalendarski, pa je potpuno normalno da i temperature budu u porastu. Od toplotnih udara biće zaštićena jedino zakonodavna vlast, koja je privremeno u zavjetrini.

Osim najave putovanja predsjednice Skupštine u Luksembrug, parlamentarni kalendar je prazan. Doduše nekoliko zakonskih prijedloga čeka u proceduri, ali su brojni skupštinski odbori i preopterećeni glavari tih tijela, valjda, zaslužili predah. Zdanje u Bulevaru Sv. Petra Cetinjskog s nestrpljenjem čeka nove-stare stanare, koji će se useliti narednog mjeseca. Već se zna ko će u zakonodavni dom unijeti stare replike i višedecenijsko iskustvo, ko vedri duh, ko neće nedostajati i ko će prvi put preći prag plenarne sale. Samo je i dalje neizvjesno ko će sjesti u opozicione, a ko zaposjesti vladajuće klupe.

I dok je Skupština na prinudnom postizbornom odmoru, sudska vlast će zasigurno i ove sedmice prebaciti normu. Presude, ročišta, saslušanja, od kojih afera Do Kvon i dalje budi najveću radoznalost. Zasluženu pažnju u svim medijima, osim na programu Javnog servisa, zavrijediće i saslušanje generalnog direktora Borisa Raonića i još  četiri člana Savjeta RTCG, u svojstvu osumnjičenih, zbog izrugivanja pravdi i izigravanja  pravosnažne sudske presude. Hoće li nekadašnji borac za ljudska prava, koji  je do sada arogantno gazio i prava zaposlenih u toj medijskoj kući i prava građana na istinito informisanje, pokazati da je jači od cijele grane vlasti i ostati u sedlu do kraja mandata –  nezahvalno je proricati.

I kalendar Vlade, koja je oborila svjetske rekorde u dužini trajanja tehničkog mandata, ubilježio je za narednu sedmicu planirane aktivnosti. Ministar sporta i mladih Lalošević učestvovaće na evropskim igrama u Krakovu i nekoj konferenciji u Bakuu, dok će premijer Abazović skoknuti do Londona kako bi dao svoj doprinos konferenciji o oporavku Ukrajine. Biće to zgodna prilika da, u oskudici poziva sa međunarodnih adresa, predsjednik Vlade koji svoju premijersku uspješnost mjeri brojem utrošenih avionskih karata i dnevnica u inostranstvu, popravi rejting u sopstvenim očima.

U kalendaru nije objelodanjeno, a možda je za 19. jun potajno planirano i obilježavanje okruglo 10 mjeseci od izglasavanja nepovjerenja Abazovićevoj Vladi 19. avgusta 2022. godine. Ali, ako javnog slavlja i ne bude, neumorni premijer će se pobrinuti za štimung i narodno veselje – glumiti  Velikog Kalifa, možda skovati kakvu novu intrigu, prijetiti nepoćudnim medijima, nepodobnim političkim protivnicima, satirati mafiju, vikati na sve koji ga ne tapšu po junačkim ramenima… Tek da nije dosadno.

Neče biti dosadno ni novoizabranom predsjedniku Crne Gore.  Iako nema ni na pomolu prvog zakonskog akta na koji će staviti svoj predsjednički paraf, valja njemu razmišljati hoće li ove sedmice biti za ili protiv Otvorenog Balkana, kako pomiriti Beograd i Prištinu, a zavaditi svoju partiju, dati ili ne premijerski mandat svom predsjedniku…

Ipak, nije potrebna kristalna kugla za predviđanje da će i naredne sedmice najinteresantnije biti ono što se dešava ispod površine. O čemu se samo još šuška i tračari. Ko sve pokušava da se uvuče u postelju buduće Vlade, ko će s kim, ko će protiv koga… Ko će stvarno biti krčmar u ovoj maloj relaksiranoj balkanskoj krčmi?

Svaka iskusna gatara bez premišljanja će proreći da je jedino izvjesno  – ko će platiti račun.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment