Prvo kompletno Idejno rješenje o autoputu kroz Crmnicu, pa tek onda govoriti o detaljima trase, obavezne najmanje dvije varijante

FIRME IZ SRBIJE ZADUŽENE ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENJA

Na javni poziv za Idejno rješenje za ukrštanje autoputa Bar – Boljare sa Jadransko – Jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore najviše bodova odnijela je zajednička ponuda Preduzeća za inženjering i projektovanje DB Inženjering DOO Beograd (Vračar) i MHM-PROJEKT DOO Novi Sad sa podugovaračem Geoprojekt DOO Podgorica, saopšteno je CdM-u iz Monteputa. To znači da će te kompanije biti zadužene za izradu dijela idejnog rješenja ukrštanja auto-puta Bar – Boljare sa Jadransko – Jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom.

Iz Monteputa su podsjetili da su raspisali javni poziv za Idejno rješenje za ukrštanje autoputa Bar – Boljare sa Jadransko – Jonskim autoputem i brzom saobraćajnicom u zoni Paštrovačke gore 27. decembra 2023. godine.

Mještani Crmničkih sela su najavili da će zbog pokrenuti peticiju jer su, kako tvrde, neprijatno iznenađeni najavama gradnje autoputa kroz njihov kraj, a poručili su da su na potezu i loklane vlasti u Baru.

<<<Autoput za uništenje Crmnice<<<

„Idejnim rješenjem se, u skladu sa projektnim zadatkom, definišu varijantna rješenja trase i tek se nakon kompletiranja Idejnog rješenja može govoriti o detaljima vezanim za trasu puta. U konkretnom slučaju, shodno projektnom zadatku, projektant je u obavezi da, u fazi izrade Idejnog rješenja, obradi najmanje dva varijantna rješenja za svaku poddionicu, sa mogućnošću dodatnih rješenja po zahtjevu investitora i revizorske komisije“, kazali su CdM-u iz Monteputa.

Napominju da se idejnim rješenjem analizira alternativni koridor autoputa Bar – Boljare od Podgorice do tunela Sozina, pri čemu se zaobilazi zaštićeno područje nacionalnog parka Skadarsko jezero.

„Takođe, analizira se trasa Jadransko – Jonskog autoputa od šireg rejona mjesta Čevo do zone ukrštanja sa auto-putem Bar- Boljare, kao i integracija sa brzom saobraćajnicom duž crnogorskog primorja u zoni Paštrovačke gore. U projektnom zadatku je posebno naglašena potreba očuvanja vrijednih ruralnih cjelina, kako u zaleđu Paštrovića tako i na području Ljubotinja i Građana“, istakli su iz Monteputa za CdM.

Ovaj projekat, kažu u toj kompaniji, koji je dio šireg koncepta izrade novog Prostornog plana Crne Gore, ima za cilj da definiše jedinstvene koridore glavnih saobraćajnih pravaca, s namjerom unapređenja saobraćajne infrastrukture kao temelja ekonomskog razvoja države.

Prema njihovim tvrdnjama ovaj projekat je veoma važan za Crnu Goru, jer predstavlja ključni korak ka modernizaciji i integraciji saobraćajne mreže kao dijela planiranih evropskih koridora.

„Posebno je važno što će projekat, uzimajući u obzir geografske i ekološke faktore, služiti kao model održivog razvoja, poštujući prirodne ljepote, ruralne predjele i ekološke standarde. U čitavom postupku je važno imati širu sliku jer cilj ovog projekta, između ostalog, stvaranje jedinstvenih koridora koji će integrisati trase auto-puteva i brze saobraćajnice, time se stvaraju uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ovih saobraćajnica. Svrha izrade tehničke dokumentacije je ispitivanje alternativnih koridora sa ciljem njihovog međusobnog povezivanja, uzimajući u obzir ograničenja koja se odnose na zaštićene zone“, zaključili su za CdM iz Monteputa.

Foto: Monteput
Foto: Monteput

Šta se tražilo tenderom

Procijenjena vrijednost tendera, bez zaključivanja okvirnog sporazuma, je 150.000 eura bez PDV-a.

Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase.

Crmničani najavili peticiju

Stanovnici tog dijela Crne Gore su, kako su kazali ranije CdM-u, tek na javnoj raspravi o Prostornom planu saznali da se kroz njihov kraj planira izgradnja autoputa.

Mještani crmničkih sela su najavili da će zbog pokrenuti peticiju jer su neprijatno iznenađeni najavama gradnje autoputa, a poručili su da su na potezu i loklane vlasti u Baru.

Nakon toga je predsjednik Skupštine Branislav Bane Nenezić najavio da će ukoliko bude potrebno Skupština opštine Bar kao organ uputiti inicijativu prema nadležnom ministarstvu za izmjene odredbi prema kojima bi trasa autoputa Bar-Boljare prolazila kroz Crmnicu.

<<<Nenezić: Autoput iz Crmnice treba relocirati i kroz zahtjeve SO Bar<<<

On je ranije rekao da je trasa autoputa bila jedna od tema koja je pokrenuta na sjednici Skupštine opštine Bar.

Aleksandra Obradović CdM

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment