Putevi “kalašnjikova” od Balkana do Evrope: Crna Gora tranzitno područje 

Da šverc oružja na prostorima Balkana nikada nije prestajao, ostalo je zabilježeno u dokumentarnom filmu dvojice francuskih novinara, koji su tragom krijumčarskih kanala došli na Pale kod Sarajeva i kupili „kalašnjikov“ za četiristo eura, a zatim su automatsku pušku nesmetano, putevima koji su im preporučeni, autobusom, prošvercovali do Pariza i predali tamošnjoj policiji.

U tom zapadnoevropskom gradu „kalašnjikov“, koji najčešće stiže negdje sa područja bivših jugoslovenskih republika gdje se kupuje za par stotina eura, prodaje se za dvije i po hiljade.

Od Sarajeva do Pariza je 1.800 kilometara, a poslije 28 časova vožnje autobusom i prolaska kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku novinari su, kako su tada prenijeli mediji, bez problema stigli u Pariz, gdje su “kalašnjikov” kupljen od švercera predali francuskoj policiji, koja svake godine zaplijeni oko 4.500 komada raznog naoružanja koje dolazi sa Balkana.

Da šverc oružja sa Balkana prema zapadnoevropskim državama ide rutom i preko Crne Gore i Kosova, dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG tvrdi vrlo detaljno opisujući akciju u kojoj je terensko vozilo 17. avgusta 2008. godine, usred bijela dana, jedan sat poslije podne, prošlo bez problema sve policijske granične punktove i patrole prema Kosovu.

Vozilo se kretalo iz pravca Rožaja, preko planine Hajle po vrlo nepristupačnom terenu, do odredišta čije su koordinate DN 2180-2620, sedam kilometara od granice, na crnogorskoj teritoriji. Nosilo je tovar od trideset paketa municije raznih kalibara.

Sa druge strane granice plavi kamion marke „Tam“, bez registarskih oznaka, nesmetano je prošao kosovsku i crnogorsku policiju i stigao do istog mjesta. Grupu NN lica predvodio je jedan poznati kosovski trgovac oružjem.

Pristigli momci hitro su pretovarili pakete dimenzija 50 puta 50 centimetara, i vratili se na Kosovo. Vozilo iz Crne Gore, i vozač, crnogorski državljanin, vratili su se u Rožaje.

“Francuski novinari su skupo platili taj kalašnjikov. Na Kosovu su bez ikakvih problema mogli da ga plate sto pedeset do dvjesta eura, i takođe bez problema da prebace do Francuske ili druge destinacije u Evropskoj uniji. Oružjem, municijom i eksplozivom na Kosovu se snabdijevaju organizovane kriminalne grupe, teroristi i mafija, što nije nepoznato stranim obavještajnim službama”, tvrdi sagovornik RTCG. 

Prema njegovim riječima, šverc oružja ne prestaje, jer je to vrlo unosan biznis. Ipak, Crna Gora je uglavnom tranzitno područje, odnosno raskrsnica za šverc naoružanja koje iz Bosne i Hercegovine ide prema Kosovu, i sa Kosova dalje prema zapadnoj Evropi.

“Ova ruta koja ide preko Rožaja, Berana i još nekih djelova Crne Gore, iz Bosne kreće iz Foče. U tom gradu djeluju dvije kriminlane grupe“, priča sagovornik Javnog servisa. 

Oružje se iz Bosne u Crnu Goru prebacuje preko planinskih prevoja kod Pljevalja, ili u širokom graničnom pojasu kod Plužina i Šćepan polja, da bi stiglo do granice sa Kosovom. Tovari naoružanja i municije nerijetko iz Bosne vode, međutim, preko Srbije do Rožaja i Crne Gore.

Švercom oružja na Kosovu se bavi više kriminalnih grupa koje imaju saradnike u Crnoj Gori, a ključna figura na Kosovu je izvjesni jedan poznati švercer oružja.

“Riječ je o osobi koja se u tom poslu nalazi na vrhu piramide u regionu. Poznat je i široj međunarodnoj zajednici, tako da ne može da se kreće po zemljama Evropske unije, a ulazak mu je zabranjen i u Sjedinjene Američke Države”, kaže sagovornik RTCG-a. 

Da šverc oružja ne prestaje i da “kalašnjikovi” putuju govori mnogo slučajeva zaplene, što je, kako se tvrdi, veoma beznačajno u odnosu na ono sve što uspije da prođe ne samo granice Balkana, već i evropske, kao što je to bio slučaj kada su francuski novinari bez problema kupili “kalašnjikov” u Bosni i Hecegovini i preporučenim putevima, autobusom, prenijeli ilegalno do Pariza.

RTCG

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment