Putin: Mogu da uništim bilo koju zgradu u centru Kijeva, ali neću. Zašto…e pa neću da rečem.

Ruski predśednik Vladimir Putin uvjerava da može “pozrušiti bilo koju zgradu u centru Kijeva” bez nuklearnog oružja, ali to ne čini “iz više razloga”; ipak, ruski diktator je odbio da otkrije te razloge

Putin: “Ako bismo uništili pet sistema Patriot u blizini Kijeva, šta bi nas spriječilo da uništimo bilo koju zgradu ili strukturu u centru Kijeva? Nema takvih ograničenja. Mi to ne radimo iz više razloga.”

Odgovarajući na pitanje zašto Rusi to neće učiniti, Putin je odgovorio: “Ima mnogo razloga… Reći ću vam kasnije. Ali mi to možemo. Svi to podrazumijevaju. Svi samo čekaju da počnemo da pritiskamo dugmad [da koristimo nuklearno oružje], ali nema te potrebe. Ovo je prvi razlog – nema takvih potreba, jer neprijatelj nema uspjeha na liniji fronta.”

Prema Putinovim riječima, napadi na rusku teritoriju imaju za cilj da isprovociraju Rusiju na odmazdu, kako bi drugi mogli “uprijeti prstom u nas i reći: ‘vidite kako su zli’, i da na to ukažu svim našim partnerima”.

Ministarstvo odbrane Rusije obavještavalo je o navodnom uništenju protivvazdušnog raketnog sistema Patriot u Kijevu od strane hipersoničnog raketnog sistema Kinzhal. Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je demantovalo ovu izjavu.

Bijela kuća je saopštila da ne može potvrditi izvještaje o uništenju sistema Patriot u Ukrajini. Istovremeno, Sjedinjene Države su priznale da bi sistem mogao biti oštećen.

Ukrainska pravda

prevod VOMINFO

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment