Putin predložio Mihaila Mišustina za premijera Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je ponovno imenovanje Mihaila Mišustina za premijera i u njegovu novom predsjedničkom mandatu, rekao je u petak predsjednik Državne Dume, donjeg doma ruskog parlamenta.
Nakon što je Putin u utorak položio zakletvu za novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela je ostavku, podsjeća Rojters.
I dok se proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski nezavisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin ga je ponovno predložio za tu funkciju.
“Predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin podnio je Državnoj Dumi prijedlog o kandidaturi Mihaila Vladimiroviča Mišustina za mjesto predsjednika vlade. Zastupnici će danas u ime svojih birača donijeti odgovornu odluku o ovom pitanju”, rekao je predsjednik Dume Vjačeslav Volodin na Telegramu.
Putinu je ovo peti mandat na vlasti, a Mišustina je za predsjednika vlade prvi put nominovao u januaru 2020. godine, kada je vlada na čelu s Dmitrijem Medvedevom dala ostavku nakon predsjednikovih najavljenih važnih ustavnih promjena u političkom sistemu zemlje.
Mišustin, koji će govoriti u Dumi prije glasanja, mora odgovoriti kako će riješiti niz zadataka koje je Putin postavio vladi, uključujući “povećanje odbrambene sposobnosti zemlje”, rekao je Volodin.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment