Politika povrata i refundiranja

Hvala vam što ste kupovali u našoj virtuelnoj knjižari. Naš cilj je pružiti vam najbolji izbor virtuelnih knjiga i izvanrednu korisničku podršku. U slučaju da niste potpuno zadovoljni svojom kupovinom, u nastavku smo objasnili našu politiku povrata i refundiranja.

  1. Pravo na refundiranje

1.1 Digitalni proizvodi: Zbog prirode virtuelnih knjiga, generalno ne pružamo refundiranje digitalnih kupovina nakon što je proizvod preuzet ili pristupljen. Preporučujemo vam da pažljivo pregledate detalje knjiga, opise i poglavlja za pregled prije nego što izvršite kupovinu.

1.2 Izuzeci: Refundiranje može biti moguće u sljedećim situacijama: a. Dupli kupovci: Ako slučajno kupite istu virtuelnu knjigu više puta, molimo kontaktirajte našu korisničku podršku u roku od 48 sati od kupovine, pružajući dokaz o duplim transakcijama. b. Tehnički problemi: Ako imate značajne tehničke poteškoće ili greške s virtuelnom knjigom koje vam sprječavaju pristup ili čitanje sadržaja, molimo kontaktirajte nas u roku od 72 sata od kupovine i detaljno objasnite problem.

  1. Povrati i zamjene

2.1 Fizički proizvodi: U slučaju fizičkih proizvoda, kao što su predmeti koji prate virtuelne knjige, molimo vas da se obratite našoj odvojenoj Politici dostave i povrata za informacije o povratima, zamjenama i oštećenim predmetima.

  1. Kontaktiranje korisničke podrške

Ako smatrate da ispunjavate uslove za refundiranje ili imate bilo kakve druge brige u vezi s vašom kupovinom, molimo kontaktirajte našu službu korisničke podrške u navedenim vremenskim okvirima gore navedenim. Priložite relevantne detalje, uključujući informacije o vašoj narudžbi, razlog zahtjeva za refundiranje i svu potrebnu podršku ili dokumentaciju.

  1. Postupak rješavanja

Naša služba korisničke podrške će brzo pregledati vaš zahtjev za refundiranje ili upit. Možda će nam biti potrebne dodatne informacije ili pojašnjenja kako bismo procijenili vašu sposobnost za refundiranje. Nakon temeljitog pregleda vašeg zahtjeva, obavijestit ćemo vas o odluci putem e-pošte.

  1. Odobreni refundiranje

Ako je vaš zahtjev za refundiranje odobren, povrat sredstava će se izvršiti putem istog načina plaćanja koji ste koristili prilikom originalne kupovine. Imajte na umu da može biti potrebno nekoliko radnih dana da se refundiranje pojavi na vašem računu, ovisno o procesima vaše financijske institucije.

  1. Odbijanje refundiranja

U slučajevima kada vaš zahtjev za refundiranje nije odobren, obavijestit ćemo vas o razlozima odbijanja. Ako smatrate da je odluka pogrešna ili želite dodatne informacije, možete se obratiti našoj korisničkoj podršci radi daljnje rasprave.

  1. Izmjene politike

Povremeno možemo ažurirati ovu politiku povrata i refundiranja kako bismo odražavali promjene u našim praksama i zakonodavstvu. Sve izmjene bit će objavljene na ovoj stranici, stoga vas ohrabrujemo da povremeno pregledate politiku kako biste bili informirani o našim postupcima.

  1. Kontakt informacije

Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili želite zatražiti refundiranje, molimo kontaktirajte našu službu korisničke podrške putem sljedećih kontaktnih informacija:

Ime trgovine: vomshop E-mail: [email protected]

Hvala vam što ste odabrali našu virtuelnu knjižaru. Vaše zadovoljstvo nam je izuzetno važno i nastojimo pružiti vam kvalitetnu uslugu.

Podijeli: