Rusija do Zagreba

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Posljednji ruski raketni udarac na Ukrajinu brojao je 76 balističkih i krstarećih raketa. Njih 60 srušila je slabo opremljena ukrajinska protivraketna odbrana. Kremlj je sada odlučan uništiti najstariji slavenski grad – Kijev, pa je 40 raketa ispaljeno na glavni grad Ukrajine. Možete zamisliti što bi bilo sa glavnim ukrajinskim gradom da je samo trećina njih prošla sistem odbrane, uglavnom dobiven od zapadnih saveznika. I ove tri što su pogodile Kijev, nanijele su ogromnu štetu.

Taktika ruskih raketnih udaraca je sljedeća: Ide prvi talas raketa koji mora fiksirati protivraketne sisteme, koji stalno mijenjaju pozicije iz bezbjednosnih razloga. Sljedeći val cilja na uništenje ovih sistema. I napokon, treći talas ide na civilne objekte kad ponestaje snaga na njihovo blokiranje. Sada treći talas raketa cilja isključivo u kritičku civilnu infrastrukturu.  Za vrijeme ovog rata, samo 3% raketa ciljalo je vojne objekte.

Moralni Liliput Dmitrij Medvedev koji prijeti Ukrajincima potpunim smrzavanjem time što gađa civilnu infrastrukturu ima luksuzne vile u toplim zemljama… samo u Hrvatskoj tri, na luksuznom odredištu jednog ostrva.  Ne čudite se stoga što u Saboru odluka o treningu ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nije dobila dvotrećinsku većinu.  Ruski kapital još utiče na mnoge odluke. Ali to je suvereno pravo zemlje, koja se nije usudila dati baš ni malo od sebe. A Ukrajina je bila treća zemlja u svijetu koja je priznala državnu nezavisnost Hrvatske u teškim vremena za Zagreb. U Ukrajini smatraju Hrvatsku primjerom kako je moguće napraviti vojnu i mirnu reintegraciju privremeno okupiranih teritorija. Ali vremena se mijenjaju…

 Ruska strana je preko svojih agenta uticala uspjela ući u mnoge ne samo biznis strukture nego i sfere političke djelatnosti.  U hrvatskom susjedstvu kuva se rat, i to od strane onih koji imaju potpunu podršku iz Moskve, ali to izgleda slabo brine ove što se protive obuci ukrajinskih vojnika.

Njihov čelični argument je – mi smo se već učlanili u evropske institucije pa neka nas oni štite ako nešto zakuva. Komotna pozicija. A to što se opet čuju poklici „Srbija do Tokija“ malo njih brine. Orbanova Mađarska je već spremna primiti ruske agresore ako Ukrajina padne. Mada Moskvi sada treba izlazak na more, a mnogi im (ne) igraju na ruku u realizaciji plana „Rusija do Zagreba“.         

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment