Savić: Loš rezultat u Budvi alarm za PES, živimo političku trgovinu nezamislivog stepena, rekonstrukcija Vlade realnija od izbora 

„PES i Spajić su se sami uvukli u začarani krug u kojem zamjeranje Vučiću dovodi u pitanje opstanak vlasti i povećava ucjenjivački potencijal Mandića i Kneževića. Ali, to je tako kad vodite politiku bez integriteta“, poručuje sagovornik Analitike

Moguće da Hrvatska blokira IBAR”

piše: Nevena Kovačević

Rezultati lokalnih izbora u Budvi ukazuju da predstoji komplikovan proces formiranja vlasti, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika politikolog i saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Marko Savić. On ističe i da nedostatak jasnog odgovora zvanične Crne Gore podstiče sve agresivniju retoriku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako dobijanje IBAR-a smatra izvjesnim, naš sagovornik upozorava na moguću blokadu od strane Hrvatske, ukoliko se usvoji rezolucija o Jasenovcu. Poručuje i da je rekonstrukcija Vlade realnija od prijevremenih izbora, dodajući da će uprkos razlikama preovladati partijski interesi. 

Bez značajnijeg pregrupisavanja u Budvi, slijedi komplikovano formiranje vlasti 

Komentarišući rezultate lokalnih izbora u Budvi, Savić ocjenjuje da građani Budve u postojećem stanju vide potencijal za dalji prosperitet opštine, a njihov stav, iako upitan, mora se poštovati. 

Dodaje kako je teško očekivati da će ovakav rezultat voditi razrješenju političke krize.

Ističe da je Andrija Mandić pokušao da ublaži raskol između dvije ideološki najbliže opcije. 

“Iako nije zahvalno porediti rezultate parlamentarnih i lokalnih izbora zbog specifičnosti lokalnih izbora, parlamentarni izbori su u slučaju PES-a jedina referentna tačka za poređenje u Budvi. Uz institucionalnu podršku državnog vrha, status glavnog pregovarača sa EU, osvojiti tri puta manje glasova nego na parlamentarnim izborima trebao bi biti značajan alarm za PES”, naglašava Savić. 

Rezultatom se, kako dodaje, ne može pohvaliti ni URA. 

“DPS je umnogome zadržao svoje biračko tijelo, dok smatram da je koalicija SDP-SD-LP ostvarila solidan rezultat i ako budvanski izbori budu pokazatelj uspjeha daljeg djelovanja mogu očekivati dobru povratnu energiju od birača i na drugim biralištima. Svakako su se u Budvi pozicionirali kao mogući učesnici u vlasti”, podvlači Savić. 

Navodi da je otvoreno pitanje jačine odnosa među konstituentima koalicije “Za budućnost Budve”, te ne bi bilo iznenađenje da se pojedini zarad fotelja priklone nekom drugom, kako je nagoviješteno iz koalicije “Budva naš grad”. 

Savić smatra da odnosi dva vodeća konstituenta ukazujunakomplikovano formiranje vlasti. 

“U tim kombinacijama DPS se pozicionira dosta dobro, bilo kao direktni učesnik u vlasti bilo kao manjinska podrška. U odnosu na potencijalno sastavljanje koalicije oko Jovanovića mjeriće se prije svega odanost pojedinih konstituenata koalicije Za budućnost Budve prema Mandiću”, ocjenjuje Savić. 

Sagovornik Analitike navodi da su Demokrate gubitkom 300 glasova platile cijenu ćutnje na svim nivoima vlasti, što znači da nijesu u poziciji da postavljaju uslove. 

Foto: Gradski portal

Fotografija 13: Savić: Loš rezultat u Budvi alarm za PES, živimo političku trgovinu nezamislivog stepena, rekonstrukcija Vlade realnija od izbora

“Rezultati ukazuju i da se, sagledavajući ukupno biračko tijelo, nijesu desile krupne promjene ili pregrupisavanja, što je još jedna otežavajuća okolnost za formiranje vlasti. Iako ostavljam kao otvorenu opciju ponavljanje izbora, prije očekujem formiranje “neprincipjelne” koalicije čiji će konstituenti zažmuriti na trvenja i razlike pokazane na državnom nivou”, poručuje naš sagovornik. 

Bespotrebna igra oko Srebrenice

Sagovornik Analitike ocjenjuje da je diplomatska igra oko Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici bila bespotrebna i politikantska. 

“Stvaranje atmosfere bezizlaznosti, sudnjeg dana, dodatnog sluđivanja građana kroz klasičnu političku manipulaciju. Kažem bez potrebe, jer je Crna Gora već ranije pokazala svoj zvanični stav prema genocidu u Srebrenici, formalno i kroz Skupštinu Crne Gore. Dakle, postojali su uslovi da se Vlada o pitanju rezolucije UN izjasni u prihvatljivom roku i spriječi manipulisanje u javnom diskursu”, pojašnjava Savić.Ukazuje da stav saopšten u Njemačkoj, bez direktnog odgovora podnosiocima inicijative o kosponzorstvu, govori o Spajićevom uvažavanju prema civilnom sektoru, građankama i građanima.

Prema njegovim riječima, polemika PES-a sa srpskim vlastima bila je prividna i u kvazikritikama. 

“Nikad nije spomenuto ime onoga ko je neprikladnom retorikom udario na integritet Crne Gore. Za takvo nešto ipak treba imati političku odlučnost i sopstveni integritet”, naglašava Savić. 

Kako je kazao, slanje amandmana koji ističu nešto čega u tekstu nije bilo, pokazalo je da su njihovi autori na istoj strani sa onima koji su rezoluciju razumjeli kao optužujuću za jednu čitavu nacionalnu zajednicu. 

Dodaje i da je jasno da su amandmani usmjereni za oči i uši onih van Crne Gore, a samo djelimično za domaću javnost. Upitan šta je presudno uticalo na finalnu odluku, Savić ukazuje da je teško naći konstantu u djelovanju premijera i Vlade. 

“Vjerujem da se radi o diplomatskom pritisku i razumijevanju da bi drugačija odluka stavila prst na čelo onima koji treba da se izjasne pozitivno o famoznom IBAR-u. Na kraju, pitanje glasanja za UN Rezoluciju o Srebrenici je pitanje poštovanja civilizacijskih vrijednosti. To je značajan dokument koji uz pojedinačne i zajedničke napore država može da doprinese stvaranju generacija onih koji će učiti i razumijevati jasne i nedvosmislene činjenice o ovom zločinu, generacije onih koji neće manipulisati i biti učesnici igara u kojima se žrtve dehumanizuju po ko zna koji put. To treba da bude put i primjer koji Crna Gora može da pokaže”, poručuje Savić. 

Za Spajića glasanje tehničko pitanje, fotelje važnije od ekonomije 

Komentarišući stav premijera da ni Crna Gora ni region neće dobiti ništa od neobavezujuće rezolucije, sagovornik Analitike ocjenjuje da je Spajić ovo vidio kao još jedno od tehničkih pitanja koja treba odraditi prije povratka famoznim ekonomskim temama. 

“Ovo čitam iz njegove izjave uz relativizaciju koja više nije iznenađujuća. Da Crnu Goru vode ljudi sa istinskom vizijom, rezolucija bi bila predstavljena kao značajna i imala bi uticaj na prilagođavanje kurikuluma za izučavanje nedavne prošlosti u školama, osmišljavanju drugih aktivnosti kako bi se iskazalo poštovanje žrtvama, preživjelima i njihovim porodicama”, naglašava Savić. 

Ističe da je novi talas relativizacije usmjeren na smirivanje prosrpskog dijela birača PES-a uz poruku da nema mjesta ljutnji, jer se zapravo ništa važno nije desilo. 

“Spajić nasušno želi da nametne ekonomska pitanja kao najvažnija, ali i iz redova njegove partije i iz redova njegovih koalicionih partnera, identitetska i dnevnopolitička trvenja ne prestaju. Pitanje je političkog i ličnog integriteta i političke hrabrosti jasno se odrediti prema pitanjima koja treba da budu jedina tačka podjele na nas i njih, jer je riječ o civilizacijskim vrijednostima. Fotelje su, vidi se, ipak važnije”, podvlači Savić. 

Mandić se pravda Vučiću, fokus na funkcijama i novim zapošljavanjima 

Govoreći o porukama predsjednika Skupštine Andrije Mandića u vezi s ustavnim izmjenama nakon rezultata popisa, naš sagovornk ocjenjuje da je posrijedi pravdanjepredsjedniku Srbije, te konsolidacija birača.

“Vjerujem da ovakva “žustra”, a opet šuplja akcija Mandića ima za cilj da se opravda prije svega prema onome kojem duguje najviše. Treba opravdati povjerenje i naklonost, jasnu ili manje jasnu finansijsku podršku Vučića. Drugo, treba smiriti tenzije i nastojati da se konsoliduje biračko tijelo ZBCG”, ističe Savić. 

Stava je da će ekstremnije aktivnosti biti prepuštene lideru Demokratske narodne partije Milanu Kneževiću, dok će se NSD i Mandić spremati da svoje jasne ciljeve sprovode kroz učešće u rekonstruisanoj Vladi. 

“Ovakva buka ima za cilj da prikaže mnogo veću snagu ekstremnih nacionalista nego što je realno imaju. Međutim, ne treba sumnjati u njihov potencijal da budu remetilački faktor svih procesa u Crnoj Gori. I to ne zato što su sami za to kadri, već što imaju nesumnjivu podršku zvanične Srbije”, kategoričan je sagovornik Analitike. 

Savić smatra da će prevagnuti želja za pokrivanjem funkcija u izvršnoj vlasti, te konsolidacijom birača kroz nova zapošljavanja.

“Dodatno, ove teme su isključivo namijenjene biračima koji su razočarani politikom Vlade. Trebamo biti spremni za svaki scenario, ali je malo očekivano da je izmjena ovih djelova Ustava Crne Gore moguća na način kako je to Mandić zamislio”, poručuje sagovornik Analitike. 

Srbija preko Crne Gore može zaoštriti regionalne odnose i indirektno blokirati EU put

Analizirajući oštru retoriku predsjednika Srbije, Savić kaže da je na sceni nastavak agresivnog odnosa prema Crnoj Gori. 

„Retorika je sve gora jer nema jasnog odgovora iz zvanične Crne Gore. PES i Spajić su se sami uvukli u začarani krug u kojem zamjeranje Vučiću dovodi u pitanje opstanak vlasti i povećava ucjenjivački potencijal Mandića i Kneževića. Ali, to je tako kad vodite politiku bez integriteta“, napominje Savić. 

Podsjeća da je svaki Vučićev politički poraz značio povećanje pritiska na Crnu Goru. 

„Njemu treba makar jedna „uspješna“ priča u regionalnoj politici onako kako je on zamišlja. A zamišlja je tako da kad mu zatreba može da osporava i urušava suverenitet u prvom redu Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, upozorava politikolog. 

Dodaje da od autokrate ne možemo očekivati podsticanje dobrosusjedskih odnosa. 

„Preko Crne Gore Srbija može ostvariti novo zaoštravanje odnosa u regionu, a može i indirektno blokirati put Crne Gore ka EU. Vučiću treba jasno staviti doznanja da je Crna Gora dio evropskog svijeta i da je njen interes strateška saradnja sa susjedima i odnosi za primjer. Treba jasno, ako bude imao ko. Politička situacija u Crnoj Gori je vrlo kompleksna. Zato nam ostaje da pozivamo na odgovornost svakog političkog subjekta i nosioce funkcija za svaki propust na putu da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU“, poručuje Savić. 

Mandićev postupak novi stepen političkog besmisla 

Niko od konstituenata Vlade nije problematizovao neoglašavanje predsjednika parlamenta povodom Dana nezavisnosti. Na pitanje šta nam to govori o karakteru vlasti, sagovornik Analitike kaže da je riječ o klijentelizmu i političkoj trgovini. 

“Vjerujem da danas u civilizovanom svijetu ne postoji primjer države u kojoj se nosilac jedne od tri najvažnije funkcije ne oglasi povodom državnog praznika. Jednostavno je, takve su vrijednosti Mandiću nedokučive. Ovo nije iznenađenje, ovakvo ponašanje je u skladu sa njegovom ideologijom. Je li novi stepen političkog besmisla jeste, ali i dalje nije više ništa iznenađujuće”, ocjenjuje Savić. 

Poručuje da živimo političku trgovinu nezamislivog stepena i u tom kontekstu treba razumijevati ćutanje na ovakvo nečinjenje Mandića. 

Inicijativa o Jasenovcu potekla iz Srbije, cilj trajno narušavanje odnosa sa Hrvatskom 

Komentarišući insistiranje na usvajanju skupštinske rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Savić ukazuje da svjedočimo novom primjeru manipulacije i relativizacije. 

„Čitava ideja o rezoluciji o Jasenovcu došla je iz Srbije i tu nemam sumnje. Namjera je da Crna Gora trajno naruši odnose sa Hrvatskom, na način kako to Srbija neće učiniti. Namjera je da se relativizuje važnost rezolucije o Srebrenici“, pojašnjava Savić. 

Dodaje da su u pitanju dvije odvojene stvari. 

„Mi nijesmo svjedočili negaciji genocida u Jasenovcu. U današnjoj Hrvatskoj genocid u Jasenovcu nije tabu tema, genocid u Jasenovcu je dio kulture sjećanja i dio obrazovnog sistema od SFRJ na ovamo. Dakle, sve ono što genocid u Srebrenici nije evo 30 godina poslije“, napominje naš sagovornik. 

Savić ističe da je pozivanje PES-a na principe kada je u pitanju rezolucija o Jasenovcu svođenjesuočavanja s prošlošću na nivo dnevne politike. 

„A kultura sjećanja i suočavanje sa prošlošću su mnogo važnija pitanja od dnevne politike. Da je riječ o stvarnim vrijednosnim namjerama, kao i namjerama da se gradi društvo rezistentno na istorijski revizionizam, partije vlasti u Podgorici ne bi glasale za davanje naziva ulice Pavlu Bulatoviću“, naglašava Savić.

Kategoričan je da je rezolucija o Jasenovcu još jedno od pitanja kojima se narušavaju odnosi sa Hrvatskom. 

„Nije teško zamisliti situaciju gdje već u ovoj fazi integracijskog procesa Crne Gore Hrvatska iskoristi svoje pravo i zaustavi dobijanje IBAR-a. Ovo je pokazatelj da u vlastima nemamo snagu koja strateški razmišlja da štiti integritet i interes države i da je prevaga političke trgovine i održanja vlasti (čitajte umirivanje Mandićeve ljutnje) vrlo jasna i očigledna. Politički nezrelo je pokretanje ovog pitanja kada se ima u vidu kompleksnost odnosa sa Hrvatskom, privremeno rješenje tzv. plave i kopnene granice, pitanje statusa broda „Jadran“. Dakle, Crna Gora bez vizije ne gradi svoju pregovaračku poziciju za vrijeme pregovora oko ovih pitanja koje će svakako doći“, ukazuje sagovornik Analitike. 

Savić poručuje kako zvaničnici misle da će ovim umiriti Vučića ne razumijevajući da ovakva rezolucija neće unaprijediti regionalne, ali može trajno narušiti crnogorsko-hrvatske odnose. 

Klijentelizam jedina vodilja Demokrata 

Govoreći o poziciji Demokrata unutar aktuelne vlasti, Savić ocjenjuje da je ćutnja njihov politički izbor radi održanja biračkog tijela. 

„To je kratkog daha i strategija bez cilja i suštinskog uporišta. Klijentelizam je jedina vodilja ove partije. Međutim, ovo znači da Demokrate dodatno treba pozivati na odgovornost, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog procjepa između deklarativnog i praktičnog, između izgovorenog i onoga što rade u lokalnim samoupravama i na državnom nivou“, ističe sagovornik Analitike. 

IBAR državni interes, podsticaj otklonu od destruktivnih politika 

Upitan očekuje li dobijanje IBAR-a i vraćanje na ispravan spoljnopolitički kurs, Savić ponavlja da Crna Gora zbog sopstvenog integriteta treba da se odlučno suprotstavi sve agresivnijim Vučićevim istupima. 

„Time treba jasno da ukaže da je kadra da suvereno vodi svoju regionalnu i uopšte spoljnu politiku u skladu sa svojim interesima. Za to nam treba politička mudrost i hrabrost koje ne stanuju ni u Vladi ni u Skupštini“, podvlači naš sagovornik.

IBAR je, kako dodaje, državni interes.

„Nalazimo se u jedinstvenoj situaciji u kojoj kao nikad prije Brisel drži otvorena vrata (i prozore) za dinamičniji proces učlanjenja Crne Gore u EU. Želim da vjerujem da postoji zera zdravorazumskog sagledavanja državnog interesa koji će nadvladati dnevnu politiku i političko trgovanje. Vjerujem da bi takav zamah dao i dodatnu energiju premijeru i Vladi da naprave suštinski otklon od destruktivnih političkih snaga uz snažnu posvećenost EU integracijama i podršku iz partnerskih država“, ukazuje Savić.

Takva situacija bi, kako ističe, trebala da pokaže da je otklon od služenja tuđim interesima i od nacionalističkih politika jedini suštinski izlaz iz političke krize i građenja građanske Crne Gore. 

„I dalje smatram da je dobijanje IBAR-a izvjesno, iako sam svjestan koliko je to stvar geopolitičkih promjena, a koliko mi kao društvo nijesmo radili u prethodnom periodu, želim da vjerujem da je ovo trenutak i za revitalizaciju politike proširenja što je važno za EU, ali i za održanje fokusa na EU integracije u Crnoj Gori“, naglašava Savić. 

Partijski interesi ispred vrijednosnih određenja

Iako djeluje da je kriza vlasti duboka i da su njeni temelji uzdrmani, sagovornik Analitike ističe kako nije siguran da su temelji uopšte postojali. 

„Stoga ne mislim da će doći do prijevremenih izbora jer bi to značilo brzo suočavanje partija na vlasti sa gubitkom dijela biračkog tijela zbog „nepopularnih“ odluka vlasti. Sjetimo se „krize“ nakon razrješenja Leposavića i usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore. I tada je „kriza“ podsticana DF-ovskim narativom o genocidnom narodu i rušenju vlasti“, podsjeća Savić

Dodaje da se danas nalazimo u sličnoj situaciji uz važnu razliku – Mandić je u fotelji. 

„Vjerujem da će to i prevagnuti kada je u pitanju sudbina Vlade. Dodatno, Knežević i DNP kao partija bez realne političke snage za sada jedina „zamrzava“ podršku Vladi. To je u skladu sa manipulativnom slikom dobrog i lošeg policajca između Mandića i Kneževića“, pojašnjava politikolog. 

Savić smatra da je u pitanju još jedna predstava za birače. 

„Bliži sam stavu da će do rekonstrukcije doći i da će kroz oprobanu političku trgovinu bez obzira na ideologiju, vrijednosti i galamu, prevagnuti partijski interes i borba za političku moć. To je naša realnost, partijski interes je ispred svakog vrijednosnog određenja i političkog i ličnog integriteta“, zaključuje Savić. 
Analitika

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment