Sinod u Carigradu vratio čin svešteniku koga je Moskva raščinila jer se molio za mir u Ukrajini

Priredio: Vladimir Jovanović

Sinod Vaseljenske patrijaršije saopštio je da se raščinjenje o. Jovana Kovalja od strane Ruske pravoslavne crkve dogodilo „iz necrkvenih razloga“.

„Antena M” je izvjestila da je Eparhijski sud Ruske crkve u Moskvi 11. maja o.g. raščinio o. Jovana, paroha hrama apostola Andreja Prvozvanog. On se za vrijeme bogosluženja nije molio za pobjedu Ruske Federacije u ratu protiv Ukrajine, kako je propisano, nego se molio — za mir.

Svi sveštenici Ruske crkve dužni su da pročitaju „ustani, Bože, da pomogneš narodu svome i daj nam pobjedu Tvojom silom“. U toj frazi o. Jovan je zamijenio „pobjeda” riječju „mir”. Tokom crkvenoga suđenja u Moskvi, sveštenik nije odustao od svojih stavova.

Nakon što su ga u Moskvi raščinili, Jovan Kovalj se, shodno kanonima, žalio Vaseljenskoj patrijaršiji, kao crkveno-sudskoj apelaciji.

Sinod u Carigradu razmatrao je 28. juna 2023. tu žalbu i odlučio: razlozi zbog kojih je sveštenik podvrgnut raščinjenju nijesu crkveni, a kazna je posljedica njegova stava u vezi s ratom protiv Ukrajine — prenosi zvanični sajt Vaseljenske patrijaršije (ec-patr.org).

Kako se navodi, Sinod Vaseljenske patrijaršije je obnovio sveštenički status o. Jovana Kovalja na osnovu 9. i 17. kanona IV Vaseljenskoga sabora.

Takođe, na osnovu pismene molbe o. Jovana, on je primljen u klir Vaseljenske patrijaršije.

Antena M

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment