SKY ECC komunikacije otkrivaju ulogu dvojice kolumbijskih državljana u kriminalnim obračunima zaraćenih klanova u Crnoj Gori (1)

Nakon propalog plana ubistva u Beču, Kolumbijci prešli u Crnu Goru sa istim zadatakom

M portal će u sjutrašnjem nastavku priče objaviti detalje iz SKY ECC komunikacije u kojoj Mijanović tačno navodi koga i gdje Kolumbijci treba da ubiju

Početkom avgusta 2020. godine, prilikom ilegalnog ulaska u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine, nedaleko od Nikšića su uhapšena dva kolumbijska državljanina, Caicedo Bandoya Juan David i Costana Casa Jose Aleksander. Dvadesetak dana nakon njihovog hapšenja specijalni državni tužilac Saša Čađenović je na konferenciji za medije saopštio da su Kolumbijci prebačeni iz Hrvatske, u kojoj su boravili četiri mjeseca, i da je njihov zadatak bio da izvrše “neograničen broj krivičnih djela”, odnosno ubistava, kako na teritoriji Crne Gore, tako i na teritorijama Hrvatske, Austrije, Kolumbije i Turske. Zajedno sa Kolumbijcima prije tri godine je uhapšen i Podgoričanin Goran Brajović koji im je pomagao da ilegalno pređu granicu. 

Njih trojica su osuđeni pred Višim sudom u Podgorici na ukupno osam godina zatvora, ali je početkom februara ove godine Apelacioni sud ukinuo ovu presudu i vratio postupak na ponovno suđenje. Tokom istrage je utvrđeno da su njih dvojica trebala da izvrše nekoliko ubistava u Crnoj Gori, a dokaze o njihovom kretanju koje su prikupile crnogorske službe bezbjednosti potvrdili su Europol i Interpol. Kod njih su, između ostalog, pronađeni i kriptovani telefoni.

Sudeći po dešifrovanim SKY ECC prepiskama grupe visokopozicioniranog „škaljarca“ Rista Mijanovića, koja je pripremala ubistvo Dejana Kašćelana Komarca u Beču, a koje je M portal ranije objavljivao, riječ je o istom tandemu Kolumbijaca koji su nakon Beča i boravka u Hrvatskoj dovedeni u Crnu Goru da likvidiraju neke od vođa jednog od kriminalnih klanova, ali i pojedine policijske službenike i funkcionere. 

Za likvidaciju Kašćelana u Beču Kolumbijci su angažovani nakon što je od tog posla, zbog blizine policijske stanice, odustao za sada neidentifikovani državljanin Bosne i Hercegovine koji je SKY ECC aplikaciju koristio pod nadimkom ENZO i šifrom 7CE828. Jedan od Kolumbijaca koji se pojavljuje u ovoj grupi SKY ECC komunikacija koristio je šifru 9LHRV7 i nadimak MONO HERMANO. 

U toj grupi SKY ECC komunikacija, Cetinjanin Risto Mijanović koristio je nadimke “Džon Goti” i “Džon”, uz šifru B40B01. 

Osim Mijanovića, u ovoj izolovanoj komunikaciji identifikovani su još Stefan Kovač (šifra 94C9F2 i nadimak „Cetas“), Dino Ibrahimović (šifra US3F22, ime DDDi), Damir Hodžić (šifra 8C979B, ime D23), te hrvatski državljanin Nediljko Sipić (šifre OV6MBA i 3GE0HP, ime Dapper).

Zadatak Kolumbijaca je bio direktna likvidacija Kašćelana, sa njima je direktnu komunikaciju održavao Dino Ibrahimović, vidi se iz SKY ECC komunikacija, a sa njihovim šefom je komunicirao Damir Hodžić. Zadatak Stefana Kovača je bio praćenje i lociranje Kašćelana u Beču, a sve njih je koordinirao Risto Mijanović. U SKY ECC komunikacijama pripadnici škaljarskog klana dvojicu Kolumbijaca oslovljavaju sa „Kolumbosi“ i „pucači“.

Kada je Mijanović 10. marta 2020. godine odobrio da se tog dana krene sa likvidacijom Dejana Kašćelana posao je trebalo da bude obavljen između 18 i 19 sati, nakon što je Kovač preko SKY ECC aplikacije javio grupi gdje se tačno nalazi Kašćelan i kako je obučen. Ipak, nešto prije 20 sati Kolumbijci su javili Ibrahimoviću da nijesu mogli likvidirati Kašćelana jer su „ostavljeni na cjedilu“.

Akcija ove grupe je nastavljena i 11. i 12. marta 2020. godine, ali su blizina policijske stanice mjestu gdje je Kašćelan najčešće boravio i tada uvedene stroge mjere protiv širenja koronavirusa u Austriji spriječile likvidaciju. Nakon što im je ovaj plan propao, Mijanovićeva grupa je dvojicu Kolumbijaca prebacila iz Beča u Split, gdje su boravili naredna četiri mjeseca. Prema prvoj presudi podgoričkog Višeg suda njima su pripadnici škaljarskog klana u Splitu obezbjeđivali stan, hranu i ostale potrepštine, a zadatak im je bio da se, kada dobiju potrebne informacije, prebace u Crnu Goru i obave likvidacije. 

M portal će u sjutrašnjem nastavku priče objaviti detalje iz SKY ECC komunikacije u kojoj Mijanović tačno navodi koga i gdje Kolumbijci treba da ubiju. 

Prema navodima presude, Brajović i Kolumbijci su postali članovi kriminalne organizacije koju je N. N. lice formiralo na teritoriji Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Turske i Kolumbije, u cilju izvršenja krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 4 godine i teža kazna. Kolumbijci su, kako je jedan od njih priznao u istrazi, preko nekih momaka i jednog gospodina koji pripadaju ,,nekoj velikoj organizaciji“ u Kolumbiji vrbovani da postanu članovi kriminalne organizacije.

Oni su trebali da dođu u Crnu Goru i izvrše ubistvo i tri dana nakon toga napuste Crnu Goru. Njima je za ubistvo zbog ,,nekog rivalstva“ obećana novčana nadoknada od 25.000 eura. 

Sud je priznanje Kolumbijaca prilikom ispitivanja u nikšićkoj policiji a kasnije i pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović ocijenio kao vjerodostojan iako su ovi optuženi u sudu tvrdili da se radi o lažnom i iznuđenom priznanju. Međutim, u sudskom postupku je priznanje Kolumbijaca potvrđeno drugim materijalnim dokazama. Jedan od njih je i analiza listinga na osnovu kojeg je utvrđeno da se Brajović iz noćnog provoda u Budvi u Podgoricu vratio preko Vilusa, a ne preko Cetinja, znatno kraćim putem.

Inspektor Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Boris Anđušić je, svjedočeći pred sudom, pojasnio da optuženi Kolumbijci prilikom saslušanja nijesu mogli biti prisiljeni šta da kažu, jer to što su priznali, tek mjesec ili dva kasnije potvrdile su partnerske službe. Istakao je i da nije bilo logike da se na njih vrši bilo kakav pritisak jer su na samom početku saslušanja pokazali kooperativnost.

On je naveo da je sama činjenica da su dva stranca granicu prešla ilegalno i da su kod njih pronađeni kriptovani telefoni ukazivala na veze sa kriminalnim grupama, zbog čega je pozvan u nikšićki Centar bezbjednosti, gdje je u svojstvu građanina saslušao jednog od privedenih Kolumbijaca.

”Aleksandar mi je na samom startu kazao da je u Kolumbiji osuđivan za ubistvo i da je u Crnu Goru došao da ubije neku osobu koja je odgovorna za nestanak tone kokaina. On je pojasnio i da mu je u Kolumbiji osoba sa imenom Pasija ponudila 25.000 eura da počini ubistvo u Crnoj Gori. Pasija ga je povezao sa optuženim Davidom, sa kojim je krenuo u našu zemlju, pojašnjavajući putanju kojom je došao u Crnu Goru. Opisao je i kako je stupio u kontakt sa optuženim Brajovićem”, kazao je inspektor Anđušić.

On je ukazao sudu da nije bilo moguće da Aleksandru naloži šta da kaže ,,jer ono što je on rekao vezano za putanju kojom je došao do Crne Gore i da je osuđivan potvrdile su kasnije službe granične policije i Interpol“.

”Kako sam ja u tom trenutku mogao znati da je on osuđivan za ubistvo? Nije bilo logike da na njih bilo ko vrši pritisak jer su bili kooperativni. Dali su pasvord svojih kriptovanih telefona i bili decidni prilikom davanja izjava” kazao je tada Anđušić, tvrdeći da mu nije poznato da je bilo ko od kolega vršio pritisak na optuženog Aleksandra. Ovaj svjedok je naveo i da mu je Aleksandar prilikom saslušanja kazao da je crnogorska policija korektna i da bi ga u Kolumbiji, kada bi ga uhvatili u namjeri da izvrši teško krivično djelo protiv života i tijela, ubili u nekoj faveli.

Mportal

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment