Šolc: Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži

Kancelar Njemačke Olaf Šolc izjavio je danas da Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži i upozorio da ne smije doći do rata u nadmetanju za oružje.

U intervjuu njemačkom listu „Tagešpigl“ Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova „leopard“ Ukrajini, prenio je BBC.

„Činjenica je da smo tek donijeli odluku o slanju tenkova, zbog čega mi djeluje neozbiljno da se u Njemačkoj već pokreće nova debata o slanju oružja u Ukrajinu“, kazao je Šolc.

Njemačka se u srijedu obavezala da će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „leopard“, poslije višenedjeljnog pritiska saveznika, a u isto vrijeme su i SAD odlučile da Ukrajini obezbijede svoje tenkove „M1 abrams“.

Dva dana kasnije zamjenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik pozvao je Zapad da im obezbijedi borbene avione – američke F-16 i F-35, Evrofajter, Tornado, francuske Rafale i švedske Gripen, dok je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tom spisku dodao i dugometne rakete, koje mogu da pogađaju ciljeve do 300 kilometara.

Iz Vašingtona je saopšteno da će u četvrtak sa Kijevom razgovarati o ideji isporuke aviona „veoma pažljivo“, dok zahtjev za isporuku raketa nije komentarisan, ali je poznato da Amerika to odbija.

Šolc je danas ponovio da NATO ne ratuje sa Rusijom i poručio da saveznici „neće dozvoliti da dođe do takve eskalacije“.

Potvrdio je da redovno razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i precizirao da su se posljednji put čuli u decembru.

Neophodno je da razgovaramo, kazao je Šolc i dodao da je uvijek slao jasnu poruku da je napad na Ukrajinu neprihvatljiv i da ova situacija može da se riješi samo povlačenjem ruske vojske.

Fonet

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment