SPC kritikovala Grigorija: Smatraju da njihov episkop unosi pometnju zbog fizičke vježbe

Izvor: Pobjeda

CRKVA SRBIJE PROTIV JOGE

Srpska pravoslavna crkva (SPC) na svom zvaničnom sajtu kritikovala je episkopa Grigorija zbog navodne afirmacije joge, poručujući da je ona apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom.

“Takav je i slučaj sa aktuelnim promocijama kultova dalekostočnog porijekla i raznoraznih gurua i njihovih praksi. U takve dalekoistočne prakse spada i joga, u čiju se afirmaciju, nažalost, uključio i jedan srpski pravoslavni episkop. S obzirom na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije, niti jedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi”, navodi se u saopštenju SPC u kojem su istakli i da su dužni da svoj stav ovim povodom učine javnim.

Episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije je na svojoj Instagram stranici koju prati 165 hiljada ljudi nedavno govorio o jogi kao fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija.

“I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina. Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo nedobronamjerno je izmještanje mojih riječi i stavova iz konteksta”, naveo je on između ostalog u objavi.

SPC je u reagovanju poručila da je Sveti Sinod Atinske Arhiepiskopije s tim u vezi iznio zaključak da je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom.

Oni se pozivaju na  radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Vilijama Brouda „Kako joga može upropastiti vaše tijelo“, objavljenom u Njujork tajmsu, gdje je, „taksativno naveden veliki broj tjelesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vježbanjem joge“.

U SPC se pitaju i zašto se joga ne bi zamijenila pilatesom – zato što je povezana sa duhovnošću i umnom meditacijom koji su karakteristični za Daleki istok.

“Uzevši u obzir sve rečeno, jasno je da je neophodno da se naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsjete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u vjerni narod”, zaključili su iz SPC.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment