Specijalno policijsko odjeljenje saslušaće Bratić zbog štete od 300 hiljada eura

Iz SDT-a je saopšteno i da su tužioci prethodno prikupili dokumentaciju od Ministarstva prosvjete

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva SDT Specijalno policijsko odjeljenje tražiće informacije od bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić povodom smjene više od 140 direktora vrtića, osnovnih i srednjih škola, zbog čega je navodno državnom budžetu napravljena šteta od oko 300.000 eura.

Iz SDT-a je saopšteno i da su tužioci prethodno prikupili dokumentaciju od Ministarstva prosvjete.

“Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje i advokat Mihailo Volkov su ovom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv V. B., jer je, kao bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta nezakonito razriješila direktore vaspitno obrazovnih ustanova u 2021. i državi prouzrokovala štetu od oko 300.000 eura, po kojoj je u toku izviđaj, a nakon što je prikupljena odgovarajuća dokumentacija od Minstarstva prosvjete, podnijet je zahtjev Specijalnom policijskom odjeljenju za prikupljanje obavještenja, između ostalog i od prijavljene”, kazao je Vijestima državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

U januaru ove godine CdM-u je saopšteno da je u SDT-u formiran predmet protiv bivše ministarke Vesne Bratić nakon što je Centar za građansko obrazovanje CGO podnio protiv nje krivičnu prijavu zbog, kako su naveli, nezakonite smjene direktora škola tokom 2021. godine.

“U decembru prošle godine, nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje je podnijela krivičnu prijavu protiv bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, po kojoj je formiran krivični predmet u Specijalnom državnom tužilaštvu. Izviđaj je u toku”, kazao je tada CdM-u Radonjić.

CGO je podnio SDT-u krivičnu prijavu protiv bivšeg rukovodstva Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), na čelu sa Vesnom Bratić, zbog, kako su naveli, organizovane zloupotrebe službenog položaja, tako što su nezakonito razriješili direktore vaspitno-obrazovnih ustanova u 2021. godini, a što je do sad proizvelo štetu na osnovu procjene Vlade oko 300000 eura za Budžet Crne Gore.

U CGO su napomenuli da je rukovodstvo tadašnjeg Ministarstva od brojnih aktera, uključujući i CGO, bilo javno upozoravano da će taj proces najavljenog masovnog razriješenja biti nezakonit.

Nakon toga je Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović najavila da će podnijeti tužbu protiv bivše ministarke Vesne Bratić tražeći da plati odštetu zbog donešenih presuda u korist smijenjenih direktora škola.

izvor: Aktuelno

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment