Srbija klizi u izolaciju, a Zapad joj drži otvorena vrata

Vučić je stalno manipulisao i lagao Zapad. Činjenica da Srbija može da bude izolovana sa vizama jako bi pogodila građane. Ali, to je mjera koja bi mogla dovesti do neke promjene i reakcije kod građana, smatra Biserko

Predsjednica srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko o prijedlogu za sastav nove vlade

piše: Violeta Cvejić


Vlada nikada istinski nije bila prozapadno orijentisana. Sankcije SAD, pod kojima su ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović, govore da će Srbija polako kliziti u neku vrstu izolacije. Na to ukazuje ubrzano članstvo Kosova u Savjetu Evrope i rezolucija o Srebrenici. Intenzivna diplomatska aktivnost zapadne zajednice govori da je na djelu neka vrsta stavljanja tačke na balkansko pitanje – objašnjava za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko i napominje da je „Vulin agent Rusije“.

Skupština Srbije će danas, na Međunarodni praznik rada 1. maj, početi zasijedanje na kojem će se birati nova vlada Srbije, jer je 6. maj posljednji rok do kada Vlada treba da bude izabrana.

RUSKI IGRAČI

Prema riječima mandatara Miloša Vučevića, u Vladi će biti 31 ministar. Među njima su i Aleksandar Vulin i Nenad Popović, koji su pod SAD sankcijama od prošle godine i otvoreno promovišu ruski uticaj u Srbiji. Njih dvojica imaju po dva odlikovanja od predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Vulin je odlikovan tek kada su mu SAD uvele sankcije, nakon čega je morao da napusti mjesto šefa BIA. Prvi orden je dobio za veliki lični doprinos u razvoju obavještajne djelatnosti između dvije države, a drugi za doprinos zaštiti nacionalnih interesa Srbije i Rusije.

Popović je prvi strani državljanin kojeg je Putin odlikovao ordenom za jačanje energetske bezbjednosti u proteklih 30 godine i uručen mu je prošle godine tek kada su mu SAD uvele sankcije. On je prvi orden dobio 2010. godine za prijateljstvo i razvoj ekonomskih i društvenih odnosa Rusije i Srbije.

Inače, Popovića je i Ruska pravoslavna crkva odlikovala čak tri puta, a ordenje mu je uručio ruski patrijarh.

Obojica ministara otvoreno promovišu „srpski svet“, a Popović se 2016. godine u više navrata otvoreno zalagao da se internacionalizuje pitanje Srba u Crnoj Gori.

Rusiju promoviše i nova ministarka Milica Đurđević-Stamenkovski, predsjednica stranke Zavetnici, koja od 2016. godine posjećuje ruske političare i Dumu.

OČEKIVANJA

– Nije slučajno što predsjednik Kine dolazi ovdje sljedeće sedmice, a prije toga ide u Mađarsku. To je očigledna podrška autoritarnim liderima. Naravno, on ide i u Francusku, ali poslom – ukazuje Biserko i naglašava da se radi o „zaokruživanju svih aktera koji su antizapadno orijentisani“.

Ona podsjeća i da su i prethodne vlade Srbije, koje je sastavljao Vučić, sve vrijeme „manipulisale i lagale Zapad i bile izrazito orijentisane protiv evropskih vrijednosti“.

Biserko kaže i kako ohrabrujućih naznaka nema.

– Očekujem klizanje Srbije ka nekoj izolaciji, što može da dovede do uvođenja viza Srbiji, uskraćivanja investicija, što bi Srbiju ekonomski dovelo u krajnje nepovoljnu situaciju. Vučić ide po ivici i moguć je svaki scenario. Ali EU i Zapad još drže otvorena vrata Srbiji. Međutim, ako se Srbija ne pomjeri sa mrtve tačke, diplomatska aktivnost Zapada, koja je sada na djelu, neminovno će Srbiju uvesti u izolaciju – rekla je Biserko.

DVIJE STOLICE

Na pitanje da li su utemeljene ocjene da je Srbija ovakvom vladom zadovoljila i Zapad s obzirom da je bivši ambasador u SAD Marko Đurić novi ministar spoljnih poslova, da sektor energetike i dalje pripada Dubravki Đedović-Handanović i očekuje se nastavak saradnje sa firmom „Rio Tinto“ dok resor finansija i dalje vodi Siniša Mali, Biserko kaže:

– Pretpostavka je da je Marko Đurić malo obrađen u Americi, ali on je vjerni obožavalac Vučića od ranije. Da li on može da iskorači, ne vjerujem. Vučić je stalno manipulisao i lagao Zapad. Činjenica da Srbija može da bude izolovana sa vizama jako bi pogodila građane. Ali, to je mjera koja bi mogla dovesti do neke promjene i reakcije kod građana.

Na pitanje može li se onda na unutrašnjopolitičkom planu očekivati viši stepen represije i jača promocija rusofilstva, Biserko odgovara kako je „sve moguće“.

– Vučić je to već demonstrirao kod slučaja Dinka Gruhonjića, a prije desetak godina je pokušao da ograniči nevladin sektor, ali mu nije uspjelo zbog Evrope. Vučić je nepredvidljiv i manipulativan čovjek i teško možete da se oslonite da on uradi bilo šta. Uvijek je važna činjenica da su Rusi ovdje duboko. Njihovi ljudi su na važnim pozicijama, što znači da sve ne zavisi od nas – zaključila je Sonja Biserko.

Pobjeda

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment