Stiže muška pilula? Novo kontracepcijsko sredstvo uzima se pola sata prije odnosa i 100% sprječava trudnoću

U pokusima izvedenima na miševima lijek je uspio da eliminiše plodnost u samo 30 minuta, no nije omeo njihovo ponašanje pri parenju.

Pošto je američka vlada finansirala opsežnu studiju o muškoj kontracepcijskoj piluli, istu su pohvalili brojni istraživači. Kako prenosi Daily Mail, spomenuta tableta uzima se 30 minuta prije seksa i 100% je učinkovita u sprječavanju trudnoće u razdoblju od najmanje dvije ure.

Dokazano je kako spomenuta pilula koja zaustavlja spermu zasad sprječava začeće samo kod miševa, no postoje dobri dokazi koji sugerišu da će takvo kontracepcijsko sredstvo djelovati i kod ljudi.

Jedine dosadašnje opcije za mušku kontracepciju bile su kondomi i vazektomija.

Ovu studiju finansirao je Nacionalni institut za zdravlje (NIH), američka agencija za medicinska istraživanja.

– Lijek djeluje na enzim – adenilat ciklazu (sAC), koji spermatozoidima daje sposobnost da plivaju kroz ženski reproduktivni trakt i oplode jajnu ćeliju. Enzim prirodno nema vrlo mali broj muškaraca i ti muškarci su neplodni. Nova pilula zapravo blokira spomenuti enzim i muškarce čini privremeno neplodnima – objašnjavaju istraživači. Nadaju se i kako bi se djelovanje tablete s novim istraživanjima moglo produžiti i do 16 sati.

U pokusima izvedenima na miševima lijek je uspio da eliminiše plodnost u samo 30 minuta, no nije omeo njihovo ponašanje pri parenju. Utvrđeno je i kako je kontracepcijska učinkovitost u prva dva sata iznosila 100%, u prve tri ure pala je na 91%, a 24 ure kasnije bila je na normalnoj razini. Osim toga, niijsu otkriveni nikakvi negativni uticaji na zdravlje miševa kojima je lijek kontinuirano bio davan u periodu od šest neđelja.

Miševi su revolucionarni lijek uglavnom primali preko injekcija, no pokretljivost njihovih spermatozoida bila je smanjena za slične razine i kad su im ga naučnici davali oralno.

– Naš inhibitor djeluje unutar 30 minuta do sat vremena. Svakoj drugoj eksperimentalnoj hormonskoj ili nehormonskoj muškoj kontracepciji trebaju neđelje da smanji broj spermatozoida ili ih onemogući da oplode jajne ćelije. Muškarci će, nadamo se, novu pilulu moći uzimati samo kad žele i onoliko često koliko je potrebno, što znači da će svakodnevno moći donositi odluke o vlastitoj plodnosti – izjavila je dr. Melanie Balbach, postdoktorska saradnica.

– Ako se pokusi na miševima mogu ponoviti na ljudima s istim stepenom učinkovitosti, onda bi ovo mogao biti muški kontracepcijski pristup koji smo tražili – zaključio je Allan Pacey, profesor andrologije na univerzitetu Sheffield u Velikoj Britaniji.

Jutarnji

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment