Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da ne napušta nuklearni sporazum sa SAD-om

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da žali zbog odluke Rusije da prekine svoje učestvovanje u Novom START-u, bilateralnom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja i pozvao Moskvu da to preispita.

Tokom zajedničke konferencije za medije s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom, održanom nedugo nakon što je predśednik Vladimir Putin uputio upozorenje Zapadu zbog Ukrajine, Stoltenberg je rekao da je Rusija agresor.

“Predśednik Putin je taj koji je započeo ovaj imperijalni osvajački rat… Kao što je Putin danas jasno dao do znanja, on se priprema za novi rat. Putin ne smije pobijediti… To bi bilo opasno za našu sopstvenu sigurnost i cijeli svijet”, dodao je Stoltenberg.

“Žalim zbog odluke Rusije da obustavi svoje učestvovanje u sporazumu Novi START.”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Kuleba rekao je da, iako kapacitet za proizvodnju i isporuku streljiva u Ukrajini postoji, potrebna je koordinacija za njegovu isporuku na ratištu.

“Kapacitet za proizvodnju (oružja) postoji. Kapacitet za isporuku postoji. Dakle, potrebna nam je koordinacija (…) za isporuku i to je ono o čemu smo danas razgovarali”, rekao je Kuleba novinarima, javlja Reuters.

Stoltenberg je rekao da će NATO organizovati sastanak stručnjaka za nabavku kako bi “osigurali da Ukrajina ima oružje koje joj treba”.

izvor: Radio Slobodna Evropa

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment