Strateške studije: Ruska vojska oslabljena ratom, NATO ponovo jača

Rusija je pretrpjela gubitak vojne moći, uključujući većinu najsavremenije opreme, a Ukrajina je usred modernizacije, navodi Međunarodni institut za strateške studije.

Rusija je pretrpjela važan gubitak vojne moći, uključujući većinu svoje najsavremenije opreme, Ukrajina je usred modernizacije, a Kina znatno povećava potrošnju na vojsku, navodi u godišnjem izvještaju Međunarodni institut za strateške studije (IISS).

Objavljivanje izvještaja vojnog bilansa Instituta za 2023. u srijedu dolazi gotovo godinu dana poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, prenosi Beta.

Za rusku vojsku, ljudski gubici u prvim fazama invazije nadoknađeni su mobilizacijom, ali to rezultira prilivom manje iskusnih vojnika, podvlači se u izvještaju.

Institut bilježi promjenu u sastavu ruske vojne opreme: gotovo polovina njenih tenkova T-72B3 i T-72B3M i mnogi T-80 su izgubljeni, tako da je ruska vojska morala da starijom opremom nadoknadi te gubitke.

Gubitak aviona

Po izvještaju, Rusija je izgubila od šest do osam posto svojih taktičkih borbenih aviona, ali gubici nekih tipova dostižu deset do 15 posto.

Ukrajina je imala manje borbenih aviona, ali je pretrpjela proporcionalno veće gubitke od Rusije, te Institut navodi da je Kijev izgubio gotovo polovinu svog inventara taktičkih borbenih aviona.

Pošto je Ukrajina u velikoj mjeri potrošila zalihe naoružanja iz sovjetske ere, snabdijevanje kopnenim naoružanjem sa Zapada donosi promjene i povećava sposobnost njene vojske.

Primjećuje se da Ukrajina ima povećan priliv tenkova iz sovjetske ere koje su isporučile zemlje Istočne Evrope koje se okreću ka savremenijoj opremi.

Gotovo 20 zemalja je najavilo tekuća ili dugoročna povećanja izdataka za odbranu, dok je NATO kojem Švedska i Finska žele da se pridruže, ponovo ojačan.

Istovremeno, modernizacija kineske vojske predstavlja za SAD “glavnu oblast zabrinutosti”, konstatira se u izvještaju.

Al Jazeera Balkans

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment