Studenti u Sarajevu zaraženi Q groznicom

Oko 20 studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom, prenio je danas portal Klix.ba
Nezvanično, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo.
Do zaraze dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripu.
Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i više od 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje.
Povišena temperatura može da traje od jedne do tri nedjelje.
Prema svjedočenju studenata, na dobru Butmir su i ranije bili loši higijenski uslovi i bilo je zabilježenih slučajeva kožnih bolesti kod studenata.
Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je rekao da imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano da se to poveže sa nastavom na Poljoprivrednom dobru Butmir, odnosno farmi Bojnik.
Uprkos tome što nijesu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tom dijelu.
„Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati , to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopšte govori. Mi smo već pokrenuli analizu uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze“, rekao je Smajlović.
On je dodao da se prema zahtjevu inspekcije trenutno radi analiza nalaza i da će ukoliko uzorci budu pozitivni informacije biti dostavljene inspekciji.
„Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti prvo inspekciji. To funkcioniše tako što laboratorije dobiju nalog od inspekcije i mi ne smijemo nikome da govorimo o nalazima ni rezultatima, osim naručiocu“, rekao je Smajlović.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment