Sveštenici optužuju za sektaštvo mitropolita koji je odlkovao Joanikija Mićovića

Dio sveštenstva UPC (MP), ogranka Moskovske patrijaršije u Ukrajini, optužio je mitropolita iz ove jurisdikcije Antonija Pakaniča (lijevo na gornjoj slici) da je „crkvu pretvorio u zatvorenu strukturu, kako bi se odbačila mogućnost dijaloga i sa državnim vlastima Ukrajine i drugim pomjesnim crkvama, i nastoji da sveštenstvo pretvori u ćutljivu i pokornu gomilu koja se bezumno povinuje svim uputstvima nadređene jerarhije”.

Procjenjuje se da je oko 300 sveštenika svojim potpisima podržalo ovo otvoreno pismo.

Oni su 23. jula apelovali na predstojatelja UPC (MP), mitropolita Onufrija Berezovskog, da inicira, shodno crkvenim pravilima, hitno sazivanje sabora te jerarhije na kojem bi, istakli su, trebalo da dođe do pravog, a ne privremenog raskida sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Antonij Pakanič je potom, 28. jula, objavio video poruku, u kojoj je podvrgao razornoj kritici to otvoreno pismo sveštenstva.

U maju 2022. UPC (MP) je samoproglasila navodnu „nezavisnost” od Ruske crkve, no ona je fiktivna, jer ta jerarhija nije zatražila autokefaliju, a zadržala je neprijateljski kurs prema autokefalnoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine i Vaseljenskoj patrijaršiji. Moskovska patrijaršija i dalje UPC (MP) smatra dijelom svoje strukture i nije optužila UPC (MP) za „raskol” ili slično.

U otorenom pismu sveštenici UPC (MP) sada napominju da mitropolit Pakanič „u svojim javnim istupima nikada nije ni pomenuo rusku vojnu agresiju, ni ratne zločine ruske vojske, ni herojsku borbu ukrajinskoga naroda protiv okupatora”.

„U svojim javnim istupima uporno izbjegava čak i frazu ‘ruska agresija’“, navodi se.

„Iz njegovih usta obično dolaze samo eufemizmi: ‘teška vremena’, ‘iskušenja’, etc”, primjećuju autori.

Tvrde da Pakanič „otvoreno uzurpira vlast u Crkvi, neopozivo optužuje one koji otvoreno govore o realnim problemima”.

„Nećemo dozvoliti pretvaranje žive saborne Crkve u zatvorenu SEKTU, u kojoj se guši sloboda, a umjesto ljubavi vlada kruti diktat”.

Cjeokupni tekst otvorenog pisma možete pročitati na linku OVDJE.

Napominjemo, Antonij Pakanič (56), mitropolit borispoljsko-brovarski, član sinoda Onufrija Berezovskog, na spisku je Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine, sankcionisanih jerarha UPC (MP), neslužbeno: „ruskih agenta od uticaja”.

Pakanič je 4-5- septembra 2021. predvodio delegaciju UPC (MP) u Crnoj Gori — tokom nasilnog ustoličenja Joanikija Mićovića.

Prethodno, 2019. u Crnoj Gori, Pakanič je odlikovao Mićovića.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment