Tesla je vjerovao da mu ovaj doručak daje snagu: Sa 78 godina se osećao kao dječak

Nikola Tesla je veoma pazio na to šta jede i kako vježba, jer je smatrao da je važno da što duže ostane aktivan.
U svojoj knjizi “Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle”, naveo je da obično doručkuje mlijeko i jaja, ručak je preskakao, a posebno je volio čorbu od povrća.
“Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbijedite odgovarajuće gorivo”, govorio je Tesla, ali i isticao kako je vremenom uvidio da su dva obroka dnevno sasvim dovoljna, piše Zadovoljna.
“Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj mjeri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem”, pišu na sajtu Tesla Universe.
Čorba od luka i celera
Kako kaže, za doručak je volio da pije mlijeko jer obiluje proteinima, i da jede jaja, posebno bjelanca jer su takođe bogata proteinima. Volio je i pirinač, ali sir ne.
“Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše crijeva, daje tijelu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i sjeckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad.”
Tesla je hvalio i voće, a za šećer je govorio da u malim količinama nije opasan, s tim što ne smijemo zaboraviti da ga u voću ima dosta.
Meso jeo dvaput godišnje
Na pitanje da li je vegetarijanac ili ne, Tesla je  kazao:
“Meso jedem vrlo rijetko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se vari. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, mada nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.”
A evo šta je govorio o spavanju?
“Spavanje? Ja rijetko kada spavam. Dolazim iz porodice dugovječnih ljudi koji su poznati po tome da nijesu puno spavali. Nadam se da ću dostići rekord mojih predaka i da ću živjeti bar 100 godina. Moje nespavanje me ne brine. Nekada odspavam sat vremena.Istovremeno, ipak, na svakih par mjeseci, odspavam po 4 do 5 sati.
Onda se probudim u potpunosti napunjen energijom, kao baterija. nakon takve noći ništa me ne može zaustaviti. Tada osjećam ogromnu snagu.
Ne postoji sumnja oko toga da je san obnovilac, davalac života, da on povećava energiju. Sa druge strane, ne vjerujem da je on neophodan za nečije zdravlje, naročito ako je to neko ko po navici malo spava.”
.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment