Turski istražitelji: Škaljarac mučen i ubijen u vešeraju (FOTO)

Utvrđeno je da je Mijanović ubijen u Vili 167 Željka Bojanića, koji je uhapšen nakon ubistva vođe Škaljaraca Jovana Vukotića

Mportal

Turska ODATV objavila detalje istrage ubistva Rista Mijanovića

Kako javlja turska ODA TV, završena je istraga o ubistvu “vođe srpske bande Škaljari Jovana Vukotića”, koji je ubijen u septembru u Istanbulu 

U optužnici koju je pripremila Kancelarija glavnog javnog tužioca u Istanbulu, 16 optuženika teretilo se za “uspostavljanje oružane zločinačke organizacije” i “namjerno ubistvo”.

U istražni spis uvrštene su i fotografije na kojima se vidi mučenje Rista Mijanovića.

ODATV je imala pristup tim fotografijama.

Crnogorski državljanin Risto Mijanović otet je iz restorana u naselju Uskumrukoj u Istanbulu 11. septembra 2020. godine.

Nakon što je ubijen, prevezen je vozilom i pokopan iza vile krijumčara droge Željka Bojanića u dijelu grada Zekerijakoj.

“Vođa srpske bande Željko Bojanić, za kojim traga Europol, uhvaćen je u svojoj vili u Zekerijakoju 4. novembra 2022”, javlja ODATV.

U tadašnjem saooštenju policije navedeno je da tokom prekopavanja nijesu pronađeni nikakvi dokazi o ubistvu.

Fotografije vezane uz istragu slučaja torture, koja je u toku, poslale su i srpske vlasti.

U informaciji dostavljenoj iz Srbije navodi se da su u flash memoriji oduzetoj od Radoja Živkovića bile i fotografije Rista Mijanovića.

Foto:ODATV

Na prvoj od fotografija koje su uvrštene u dosije o ubistvu vidi se da Risto Mijanović, koji je ubijen mučenjem, sjedi go na stolici sa zavezanim rukama i ustima.

Na drugoj fotografiji je vešeraj vile Željka Bojanića. Vještačenjem je utvrđeno da su mjesto sa fotografije na kojoj je Risto Mijanović go i vešeraj vile Bojanića – ista prostorija.

Na trećoj fotografiji u spisima detaljno je objašnjeno da su mučionica i praonica ista prostorija.

Opis poređenja fotografija u istražnim spisima je sljedeći:

“Zid, vrata, ormar, mašina za pranje veša i mašina za sušenje veša na fotografiji na kojoj je Risto Mijanović potpuno su isti, a u svjetlu svih ovih fotografija, fotografija na kojoj je Risto Mijanović go sa vezanim rukama je napravljena u vili Željka Bojanića 167. Jasno je se da je riječ o vešeraju koji se nalazi u podrumu”. 

„Međutim, pločice u vešeraju, sauni i hodniku u podrumu su zamijenjene četvrtastim pločicama, dok su ranije bile pravougaone, pločice u cipelarniku na istom podrumskom nivou i dalje su pravougaone, a u ovoj fazi, kada smo razgovarali sa vođama radova na gradilištu, navedeno je da su pločice u podrumu u prošlosti imale pravougaoni oblik. Na trećoj i četvrtoj fotografiji u istražnom spisu vidi se Risto Mijanović kako leži na zemlji zavezanih ruku i usta. Navedeno je da je mjesto, koje je prekriveno plavim i bijelim kamenjem, zapravo vila. Istraga je otkrila da je bilo pokušaja da se ovo mjesto zatvori bacanjem građevinskog šuta. Vila je takođe prošla opsežna renoviranja u avgustu 2021, čime je raščišćeno mjesto ubistva”.

Foto:ODATV

Ova informacija opisana je pomoću četiri fotografije uključene u istražni dosije:

“Upoređivanjem fotografija navodnog ukopa Rista Mijanovića i fotografija Vile 167 snimljenih u sklopu akcije; jasno je da su baštenske ugaone rasvjetne lampe označene plavom bojom bile dostupne i tokom faze renoviranja bašte, ali su uklonjene i zamijenjene. Utvrđeno je da su borovi označeni crvenom bojom prisutni i nakon obnove, a stabla označena ljubičastom bojom uklonjena su u fazi renoviranja i nijesu ponovo zasađena. Predviđeno je da tijelo Rista Mijanovića bude pokopano na prostoru označenom zelenom bojom, ali je nakon renoviranja bašte tijelo odatle uklonjeno i premješteno na mjesto koje u ovom trenutku nije moguće identifikovati”.

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment