U kojoj državi je Crna Gora?

Piše: Dragan Bursać

Novinar Aljazeere iz USA Ivica Puljić jutros reče, “cijeli svijet će vidjeti gdje je Crna Gora – na Zapadu ili u BRICS“, a ja bih dodao, nakon glasanja o Rezoluciji i sama Crna Gora će doznati ima li je ili je tek enklava u srpskom svetu. Ako je ovo drugo, onda ne osuđujte nesretnog direktora OŠ Milutina Mirjačića iz Nikšića koji tvrdi da Crna Gora nije država, no mu dajte kakvo ministarsko mjesto. Ni prvi ni posljednji!“

Dragan Bursać
Dragan Bursać

Kada direktor osnovne škole “Bajo Pivljanin” iz Plužina Milutin Mirjačić sinoć urla da Crna Gora nije država i da je nikada neće priznati to možemo promatrati sa različitih pozicija.

Plata za mržnju prema državi

Možemo kazati – to je u redu! Njegovo pravo da na podgoričkom proruskom skupu negatora genocida i drugih bizarnih četnika lupeta šta ga je volja, piskavog glasa i kratke pameti.

Ali možemo kazati i ovo:

Samo ga onda razvlastite državne funkcije, plate i ostalih benefita “nepostojeće države” koje mu je izdajnička litijaška vlast Vesne Bratić donijela.

Neka je nastavi nepriznavati sa ostalim četničkim hobistima oko seoskih zadruga i neka prestane dobivati platu, zdravstveno, socijalno i sve društvene benefite nepostojeće države. Jer ne biva da se neko hrani od doprinosa fantomske tvorevine. Ili nije etično ili je deluzvno i šizofreno.

Dobro, njegova četnička braća sa sjevera, iz Republike Srpske horski ne priznaju Bosnu i Hercegovinu, pa im nije mrsko od državnog, do entitetskog nivoa da primaju plate i ostale benefite od “nepostojeće tvorevine“.

Ali, vratimo se mi na Crnu Goru:

A što je Mandić bolji?

Ništa više ovaj nesretni Milutin nije u krivu od prvog čovjeka Skupštine Crne Gore, Andrije Mandića koji prvo ignoriše najvažniji državni praznik, bez i jedne riječi i čestitke, jer mu Crna Gora, kako vidimo i nije nešto država, a onda jutros tipka kao da je u centru Banjaluke tvit sljedeće sadržine:

“Danas je srpski narod, bez obzira na to gdje živi, svojim srcem u UN. On je ujedinjen u protivljenju svakoj namjeri da se u UN izglasa njegova navodna genocidnost i pruža punu podršku za sve napore koje čine predsjednik i delegacija Republike Srbije. Ostaćemo svoji na svome i uzdignuta čela izborićemo se za bolju budućnost srpskog naroda.“

Pa se odista postavlja pitanje, je l’ ovaj čovjek na čelu Skupštine RS-a, jer tako tvita i razmišlja ili je na čelu države koja će podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici? Ako će….

Što građani misle, ako ih ima?

A to već nije pitanje ni za Andriju, ni za ovog nesretnog Milutina, nego za građane Crne Gore? Iskreno pitanje je, da li oni doživljavaju Crnu Goru kao zemlju ili su na tragu ideje o nekakvoj srbijanskoj izbornoj jedinici sa zakonima Republike Srpske? Jer, ako je ovo drugo u pitanju građanska Crna Gora je u problemu. Ma šta građanska, svaka Crna Gora je u problemu, jer je da prostite nema kao države.

Šta god suverenisti o tome mislili.

Pa onda ostaje legitimno pitanje, u kojoj državi je ta Crna Gora, ako nije država? Da li je u Srbiji, da li je u Velikoj Srbiji, da li je u savezu srpskog sveta sa Srbijom i RS-om. Ovo potonje ne može nikako, jer kako vidimo mrzitelji Crne Gore na budžetu Crne Gore je ne vide čak ni kao (srpsku) državu.

Pa će biti da je, a pošto nije dio Jugoslavije jer iste nema, Crna Gora po nakaradnoj logici četnika sa budžeta, Crna Gora biti dio Srbije i Crne Gore kao jedne države, samo što ni nje nema od 2006.

Hmm, gdje li je i čiji je dio Crna Gora, ako znamo da se kleronacionalisti beogradski gade EU i NATO pakta kao vampiri bijelog luka?

Da nije možda..neću kazati, ružna je riječ.

Ali sve je ovo sebi dozvolila baš građanska Crna Gora. I Vesnu litijašku Bratić i njene štrumfove po školama, i ovog Milutina kao egzemplara licemjerja i ludosti i ponajviše Andriju Mandića i ostale Kneževiće koji Crnu Goru trgaju iz nje same, otimaju joj nezavisnost i samostalnost i uporno je mržnjom tretiraju kao Republiku Srpsku ili srbijansku izbornu jedinicu.

Od danas…

Pa je usvajanje Rezolucije pravo mjesto, vrijeme i mjera da i sama Crna Gora vidi gdje je, ali i gdje će. U narednim decenijama, a možda i vjekovima.

Novinar Aljazeere iz USA Ivica Puljić jutros reče, “cijeli svijet će vidjeti gdje je Crna Gora – na Zapadu ili u BRICS“, a ja bih dodao, nakon glasanja o Rezoluciji i Crna Gora će doznati ima li je ili je tek enklava u srpskom svetu. Ako je ovo drugo, onda ne osuđujte nesretnog direktora OŠ Milutina Mirjačića iz Nikšića koji tvrdi da Crna Gora nije država, no mu dajte kakvo ministarsko mjesto. Ni prvi ni posljednji!

CdM

Podijeli:

Related posts

Leave a Comment